Beleszólt a magyar politikába egy német EP-képviselő
2018. február 23. 14:22

Változhat a magyar kormány hozzáállása az EU-hoz az áprilisi választás után

Változhat a magyar kormány hozzáállása az Európai Unióhoz (EU) az áprilisi parlamenti választás után - mondta az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának német elnöke egy pénteki interjúban.

Inge Grässle a Südwestrundfunk német regionális közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozva rámutatott, hogy Lengyelország kapja a legtöbb pénzt az EU-s költségvetésből, és Magyarország kapja a legtöbb pénzt egy főre vetítve.

Mint mondta, "elviselhetetlen", hogy éppen ez a két EU-tagállam mutatkozik "különösen engedetlennek" a közösségi jog és az uniós normák  betartásában, és mindig arra kényszeríti a többieket, hogy "megrendszabályozzák" őket.

Azonban Németország "érdekes javaslatokkal" állt elő, elképzelése szerint feltételekhez kell kötni az EU-s pénzek kiosztását - mondta az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, hangsúlyozva, hogy az elképzelés megvalósításával lehetőség nyílik a takarékoskodásra.

Hozzátette, hogy ez nem "büntetés" lenne az olyan tagállamok számára, mint Lengyelország és Magyarország, hiszen kézenfekvő, hogy aki nem tartja be az EU-s jogot, nem várhat szolidaritást a többiektől pénzügyi kérdésekben.

Ezt világossá kell tenni a varsói és a budapesti vezetés előtt - mondta az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának képviselője.

Megjegyezte, hogy szerinte a magyar kormány az áprilisi választás után másként viszonyul majd az EU-hoz, Lengyelország viszont "sokkal nehezebb" eset.

Kifejtette, hogy az agrártámogatások és a strukturális és beruházási alapok teszik ki az EU-s költségvetés 80 százalékát, ezért ezen a két területen kell spórolni. Az agrártámogatásoknál meg kell fontolni, hogy érdemes-e az EU pénzéből további gazdagodáshoz segíteni az egyébként is gazdag termelőket - mondta az EP költségvetési ellenőrző bizottságának, kiemelve, hogy a támogatott mezőgazdasági termelők 10 százaléka szerzi meg a támogatások 90 százalékát.

A strukturális és beruházási alapoknál feltételekhez kell kötni a támogatásokat, és csak olyan fejlesztéseket szabad támogatni, amelyek "többletértéket" hordoznak az egész közösség számára, amelyek "hoznak valamint az EU-nak" - tette hozzá Inge Grässle, megjegyezve, hogy a tagállamokban tett látogatási során rendre tapasztalja, hogy az uniós pénzekből "butaságokat finanszíroznak".

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó