Elhunyt Nyikita Hruscsov beszédírója
2018. február 23. 17:34

Elhunyt Valentyin Falin, a szovjet diplomácia és újságírás egyik meghatározó alakja, szovjet vezetők befolyásos tanácsadója, külpolitikai elemző, peresztrojka-kori pártfunkcionárius - közölték pénteken orosz napilapok.

Valentyin Falin 92 évesen halt meg.

Falin, aki 1950-ben nemzetközi jogászi végzettséget szerzett a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Intézetében (MGIMO), volt többek között külügyminisztériumi osztályvezető, a Szovjetunió bonni nagykövete (1971-1978), az Izvesztyija című napilap politikai szemleírója (1983-1986) és az APN sajtóügynökség elnöke (1986-1988), a Szovjetunió Kommunista Pártja nemzetközi osztályának vezetője (1988-1991), valamint a párt központi bizottságának titkára (1990-1991). 1992-től Hamburgban folytatott tudományos tevékenységet, 2000-től pedig az orosz elnöki közszolgálati akadémia professzora volt, és az alma materében is oktatott.

1961 és 1963 között Nyikita Hruscsov pártfőtitkár-miniszterelnök beszédírójaként tevékenykedett, egyebek között előkészítője volt annak a kompromisszumkereső üzenetnek is, amelyet a szovjet vezető John F. Kennedy amerikai elnökhöz intézett a kubai rakétaválság idején. Tanácsadóként dolgozott Andrej Gromiko külügyminiszter mellett, 1978-tól pedig az SZKP nemzetközi tájékoztatási osztálya vezetőjének első helyettese volt. Posztjáról azt követően távozott 1982-ben, hogy kiéleződött a viszonya Jurij Andropov pártfőtitkárral. Kapcsolata a pártvezetéssel már 1979-től megromlott, mert ellenezte a Szovjetunió afganisztáni intervencióját.

1986-ban Falin készítette elő Mihail Gorbacsov pártvezetőnek az SZKP XXVII. kongresszusán elhangzott, a peresztrojka politikáját meghirdető beszédének külpolitikai részét. Kiterjedt kapcsolatainak köszönhetően fontos szerepe volt a német egységről folytatott tárgyalásokon.

Valentyin Falin ugyanakkor csalódott Gorbacsovban, aki szerinte "nem tudta, hogy melyik partról indult, és melyik partra tart". Ellenezte a szovjet alkotmány 6. cikkének eltörlését, amely törvénybe foglalta a kommunista párt vezető szerepét.

Érdemeként jegyezték fel, hogy ő győzte meg Hruscsovot arról, ismerje el őszintén a második világháborús veszteségek nagyságát, Gorbacsovot pedig arról, hogy meg kell ünnepelni a kereszténység felvételének 1000. évfordulóját Oroszországban.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó