Véres terrortámadás a szomáliai fővárosban
2018. február 23. 21:47

Legalább 18 ember meghalt, 20 megsebesült pénteken a szomáliai fővárosban, Mogadishuban, ahol az előzetes jelentések szerint robbanószerrel megpakolt autók robbantak fel az elnöki palota közelében és a hírszerzés épületénél – jelentették hivatalos források.

Abdikadir Abdirahman, a fővárosi mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy eddig 18 halottat és 20 sebesültet szállítottak be hozzájuk. A különböző hírügynökségek szerint a robbantásokat követően heves tűzharc bontakozott ki, amely pénteken az esti órákban is tartott.

A támadás elkövetőjeként az al-Shabaab helyi terrorszervezet jelentkezett. Ali Shariif hírszerzési tisztségviselő jelentése szerint a terrorszervezet tagjai megpróbáltak behatolni az elnöki palotába az után, hogy egy autóba rejtett pokolgép robbant az épület főbejáratánál. Az előzetes értesülések szerint a palota biztonsági erőinek sikerült megakadályozniuk, hogy a támadók behatoljanak, az egyik támadót megölték, egy másikat elfogtak.

Ezzel egy időben egy másik robbantást hajtottak végre a szomáliai hírszerzés épületénél. A jelentés szerint ennek a robbantásnak a célja az volt, hogy megakadályozza a kormányerők kiérkezését az elnöki palotához.

A terrorizmusról szóló tanulmányokkal foglalkozó, spanyol székhelyű OIET szervezet korábbi jelentése szerint a legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadást a világon 2017-ben az al-Shabaab hajtotta végre, amelynek egy civilek elleni merényletében 512 ember vesztette életét tavaly októberben.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Tovább tart az erőszak – ismét rendőrökre támadtak az ellenzéki tüntetők
  A Munka Törvénykönyvének módosítása ellen tüntettek csütörtök este Budapesten. A demonstráció több órán át békésen zajlott, de este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó