Késelés az iráni követségnél
2018. március 13. 10:04

Öt nap alatt immár négy súlyos késes támadást követtek el Bécsben; az elkövető minden esetben bizonyíthatóan vagy vélelmezhetően migrációs hátterű. Az osztrák védelmi miniszter elrendelte a bécsi diplomáciai képviseletek előtti őrség megkettőzését.

Öt nap alatt immár négy súlyos késes támadást követtek el Bécsben; az elkövető minden esetben bizonyíthatóan vagy vélelmezhetően migrációs hátterű.

Tegnapra virradóra éjjel az osztrák főváros Hietzing kerületében támadt egy férfi az iráni nagyköveti rezidencia előtt posztoló őrkatonára, aki végül lelőtte őt a szolgálati fegyverével. A támadót Mohamed E.-ként azonosították, aki egyiptomi szülőktől, már Ausztriában született osztrák állampolgár volt. A szomszédos kerületben, Penzingben élt az anyjával; otthonukban tegnap a terrorelhárítási hivatal illetékesei házkutatást tartottak – írta a Kurier.at hírportál.

– A terrorista indítékot egyelőre sem kizárni, sem megerősíteni nem lehet – mondta Harald Sörös rendőrségi szóvivő. A Neue Kronen Zeitung című lap szerint a rendőrség tisztázhatja, hogy Mohamed E. esetleg saját szakállára vagy egy terroristacsoport alárendeltségében cselekedett-e, ahogyan felmerült az is, politikai vagy vallási indítéka lehetett, esetleg lelki problémák sarkallták a katona megtámadására.

 

Katonák járőröznek az iszlám köztársaság rezidenciája előtt az osztrák fővárosban Fotó: Reuters

A támadás idején az iráni nagykövet, illetve felesége és gyerekeik a rezidencián tartózkodtak. Mario Kunasek osztrák védelmi miniszter a bécsi diplomáciai képviseletek előtti őrség megkettőzését rendelte el. Az iráni rezidencia, ahol a támadást elkövették, nem esik messze a schönbrunni kastély parkjától, így turisták is a közelében járhattak. A Neue Kronen Zeitung online tévéadása hietzingi járókelőket szólaltatott meg az eset kapcsán.

– Ha egyedül megyek az utcán, mindig nézem, nem követnek-e. Ha pedig az erdőbe megyek, paprikasprét viszek magammal – mondta el egy középkorú asszony.

Múlt szombaton, szintén Bécsben egy 32 éves algériai férfira támadt vaslánccal, illetve késsel egy elkövető, aki több szúrással súlyosan megsebesítette áldozatát. A támadó hivatalosan ismeretlen, de az Osztrák Szabadságpárthoz köthető Unzensuriert.at híroldal úgy tudja, szintén algériai lehetett. A két férfi szóváltásba keveredett és dulakodott is egy bécsi metróállomásnál, amely a kábítószer-kereskedelem egyik helyszíneként ismert.

Múlt szerdán egy 23 éves afgán férfi követett el két késeléses támadást a Prater élménypark közelében; először egy afgán ismerősét, majd egy osztrák család három tagját szúrta meg. Egyikük, egy 67 éves férfi másfél napig életveszélyben volt. Ez a támadó 2015-ben kért menedékjogot Ausztriában, majd kábítószeres közegben tűnt fel. Tegnap sikertelen öngyilkossági kísérletet követett el – közölték a hatóságok.

Bécsbe készül a CEU

Egyetértési nyilatkozatról tárgyal a Soros György alapította Central European University (CEU) és Bécs városa; ennek értelmében a magánegyetem kampuszt nyitna az osztrák fővárosban. Michael Ignatieff rektor szerint ugyanakkor a CEU bázisa Budapesten marad, olvasható a CEU honlapján. A bécsi Kurier ennél többről ír: információi szerint a nyilatkozatot tíz napon belül írják alá, és 2020-tól lakhatja be a CEU részben, majd 2022-től egészben az Otto Wagner egészségügyi központot.

magyaridok.hu
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Tovább tart az erőszak – ismét rendőrökre támadtak az ellenzéki tüntetők
  A Munka Törvénykönyvének módosítása ellen tüntettek csütörtök este Budapesten. A demonstráció több órán át békésen zajlott, de este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó