Liberális véleménydiktatúra a Facebook eljárása
2018. március 14. 16:24

A Facebook egy átláthatatlanul működő, nagy multinacionális vállalat, a londoni székházában több ezer ember dolgozik folyamatosan, és igyekeznek szűrni a tartalmakat – nyilatkozta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1-en.

Magyarország esetében, mivel kampányidőszak van, szemmel láthatóan erőteljesebben szűrik a Facebookon megjelenő tartalmakat – mondta a politológus. „Azt látjuk, hogy a londoni központban vannak olyan személyek, magyar származásúak is, akik folyamatosan vizsgálják a közösségi oldalt, és ha nekik nem szimpatikus tartalmat találnak, azt azonnal letiltják” – tette hozzá Deák Dániel.

Nyílt cenzúrát alkalmaznak

A politológus arról is beszélt, hogy két típusa van az ilyen eljárásoknak, az első esetben általában magyar állampolgárok jelentik fel az adott tartalmat, amely mögött gyakran politikai motiváció áll. Ezt követően a Facebook automatikusan letiltja a feljelentett tartalmat, majd valamilyen vizsgálat folytán döntenek arról, hogy visszaengedik-e, vagy tiltás alatt tartják – mondta.

A másik esetben pedig az előbb említett londoni központban a magyar származású dolgozók vizsgálják az oldalt, és saját maguk döntenek arról, hogy az adott bejegyzést vagy profilt törlik-e – fűzte hozzá. Deák Dániel az eljárásokat „liberális véleménydiktatúrának” nevezte, majd kijelentette: a Facebook nyílt cenzúrát alkalmazott, és beleavatkozott a magyar választási kampányba.

Más európai országban is tapasztalható, hogy a bevándorlással kapcsolatos tartalmakat tiltják, bojkottálják, de politikusokat és pártokat is tiltottak már le a közösségi oldalról – közölte.

Az amerikai elnökválasztásba is beavatkoztak

Az Egyesült Államokban az elnökválasztási kampány során is látni lehetett, hogy a Facebook igyekszik beavatkozni a választási folyamatokba, a Donal Trumppal szemben kritikus tartalmak sokkal nagyobb felületet kaptak – emlékeztetett a szakértő.

Hozzátette: akkor a keresőmotorokkal azt próbálták elérni, hogy a baloldali, liberális tartalmak jelenjenek meg inkább a felhasználók oldalain. „Úgy tűnik, hogy az elmúlt két évben ezt a folyamatot a Facebook továbbfejlesztette, és nyílt cenzúrát alkalmaz” –hangsúlyozta.

A Facebook a politikai korrektség zászlóvivőjeként úgy szűri meg a tartalmakat, ahogy szeretné

„Nincs biztonság, félelemben vagyunk minden nap, a migránsok mindent megkaptak, de semmi becsületük nincs” – többek között erről beszélt az interjúban a migránsok miatt hazaköltözött svéd–magyar nő, akinek a videóját eltávolították a Híradó.hu közösségi oldaláról.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1-en azt mondta: az alapvető probléma, hogy a Facebookra, a YouTube-ra, valamint más szociális médiafelületekre a különböző államoknak jellemzően nincs joghatósága.

Magyarországon sem minősül sajtóterméknek a Facebook, így a médiatörvény különböző rendelkezései, illetve a médiahatóság jogkörei nem terjednek ki erre a felületre – mondta a szakértő. A politikai korrektség zászlóvivőjeként ismert Facebook, valamint Mark Zuckerberg ezen a felületen úgy szűri meg a tartalmakat, ahogy szeretné – mondta azzal kapcsolatban, hogy a Facebook törölte a migránsok miatt hazaköltözött svéd–magyar nő videóját a Híradó.hu közösségi oldaláról.

A Facebook alapítója korábban kifejtette, hogy egy liberális világ felépítésében szeretne segédkezni. A közösségi oldal a szólásszabadság helyett a migránsokat védelmezi azzal, hogy az ilyen típusú tartalmakat eltávolítja – nyilatkozta Szánthó Miklós.

„Az ilyen típusú közösségi médiafelületeken megjelent tartalmakat ugyanúgy kellene kezelni, mint a hagyományos sajtótermékekben megjelent tartalmakat, tehát az állam joghatóságát ki kellene terjeszteni az ilyen oldalakra” – hangsúlyozta az Alapjogokért Központ igazgatója.

Európai szintű szabályozásért kiált a Facebook?

Egymillió megtekintés, 12 ezer megosztás fölött járt kedden este annak az M1-nek nyilatkozó svéd–magyar nőnek a videója, aki a migrációs helyzet és a biztonság hiánya miatt 40 év után költözött haza Svédországból: a közösségi oldal rövid indoklás mellett törölte a Híradó.hu Facebook-oldaláról a riportot – vajon egy közösségi oldal a bejelentések száma alapján töröl bizonyos feltöltéseket, avagy a kérdéses tartalmat megvizsgálva veti össze annak mondandóját saját irányelveivel?

A Facebook egy 10 éve létrejött, korábban nem látott platformtípus, amely alapvetően a közösség tudására épít – mondta el Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programfelelőse az M1-en szerdán.

Egyértelmű, hogy léteznek olyan szabályozások, amelyek a közösségi médiumokra is érvényesek – bűncselekményekhez kapcsolódó adatokat például azonnal el kell távolítani –, ugyanakkor az úgymond könnyedebb témák kapcsán gyakran kétséges, hogy az adott tartalom belefér-e a szerkesztési elvekbe vagy sem. Ilyenkor leginkább a közösségek döntésére kell gyanakodni egy-egy törlés háttérében, elvégre a platform azzal az elvvel épült fel, hogy amit a közösség nem tart megfelelőnek, azt a szolgáltató – potenciálisan veszélyesnek minősítve – eltávolítja.

Egy közösségi hálózat a felhasználóiból, vagyis azok aktivitásából és adataiból él. Amennyiben a platform szolgáltatója úgy gondolja, hogy egy bizonyos tartalom elriaszthatja a felhasználókat, akkor inkább nem kockáztatja meg a kontent fenntartását, hanem ellentmondásos tartalom címén leszedi azt – itt tehát egyfajta automatizmusról beszélhetünk. Korábban cenzúrázta a Facebook a világ egyik legősibb Vénusz-szobrát, pornográfnak találva azt. Így egy időre távolították azt.

A szakértő szerint Magyarországon az internetezők körülbelül 80 százalékának, vagyis mintegy 6,5 millió embernek a Facebook az elsődleges információforrása, s ez a jelenség európai szintű szabályozásért kiállt.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Színtiszta hibrid háború
    Lényegében önleleplező az AI közleménye: nyilvánosan vállalja, hogy a hibrid háborús tankönyv szerint zajlanak az akciók Magyarországon. Budapesten egy kijevi eseménysort akarnak elindítani.
  • Permanens forradalom
    Hát igen, vannak Nagy Idők és vannak nagy pillanatok. És adjunk hálát a Sorsnak, hogy ismét részesei lehetünk.
MTI Hírfelhasználó