Afgán migráns ölhette meg a fiatal német lányt
2018. március 16. 09:59

Újabb gyilkosság sokkolta Németországot. Egy afgán bevándorló ölt meg egy 17 éves német lányt. A bevándorló 2015-ben érkezett Németországba, a menedékkérelmét elutasították, de egyelőre nem toloncolták ki.

A lány egy ideig a fiú barátnője volt, a szomszédok szerint arra is rávette a férfi, hogy a muszlim nőkhöz hasonlóan hordjon fejkendőt. Majd egy idő után bántalmazni kezdte, hétfőn pedig megölte. Ez már nem az első hasonló gyilkosság Németországban.

Közösen bérelt lakásukban több késszúrással ölte meg német barátnőjét az afgán bevándorló. A szomszédok szerint nem volt váratlan a tragédia, hiszen gyakran veszekedte, a lány korábban feljelentést is tett bántalmazás miatt. A tragédiát azonban nem sikerült megelőzni.

A bíróság elrendelte a letartóztatást, azonban a gyanúsított nem szolgáltatott semmilyen további információt a történtekről, így folytatják a nyomozást – ezt mondta a flensburgi főügyész. A német sajtó szerint azonban az tudható, hogy az afgán gyanúsított – saját bevallása szerint – 15 évesen, kísérő nélküli fiatalkorú menedékkérőként érkezett, de elutasították kérelmét. A döntés még nem jogerős, az eljárás folyamatban van.

Történt már hasonló eset

Virrasztással, plakátokkal, táblákkal tiltakoztak a nők elleni erőszak ellen a Rajna-vidéki Pfalz tartománybeli Kandelban tavaly év végén, és azóta is folyamatosak a helyszínen a demonstrációk. A tiltakozás-sorozatot egy brutális gyilkosság váltotta ki: 2017 decemberében egy 15 éves lányt egy drogériában több késszúrással gyilkolt meg az volt barátja, egy afgán menedékkérő. A tüntetés szervezői az M1 tudósítójának úgy fogalmaztak: naponta követnek el ehhez hasonló gyilkosságokat Németországban, ezért úgy döntöttek: nem hallgathatnak tovább.

Christina Baum, az esemény szervezője elmondta, ilyen típusú bűncselekmény eddig nem fordult elő Németországban. Egyértelmű, hogy ezek a kulturális különbségek miatt váltak általánossá. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elkövetők többnyire migrációs hátterű emberek – fogalmazott a szervező.

Kifogásolják azt is, hogy a hatóságok gyakran megpróbálják eltitkolni a tettesek származását, vagy ha a menedékjoggal rendelkezőknek már német útlevele is van, akkor azt közlik, hogy a tettes német volt. A tiltakozás-sorozat szervezői megfogalmaztak egy kiáltványt, ebben foglalják össze, hogy szerintük hogyan lehetne helyreállítani a közbiztonságot Németországban. Követelik többek között a határok lezárását és a szabad véleménynyilvánítást.

Megszaporodtak a késes támadások

Tény, hogy az utóbbi időben Németország-szerte valóban megszaporodtak a késes támadások. A berlini helyi kormányzat adataiból az derül ki, hogy a német fővárosban tavaly átlagosan hét késelést követtek el minden egyes nap. Ez háromszáz esettel több, mint tíz éve.

Már feladatnak tekintik a migránshelyzet rendezését

A migránshelyzet rendezését immár a szövetségi kormány is kiemelt feladatnak tekinti. Angela Merkel kedden, negyedik kancellári beiktatása után úgy fogalmazott: foglalkozni kell azoknak az embereknek a gondjaival, akik tiltakozásból a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak pártra szavaztak. Merkel szerint a legfontosabb, hogy érvényt szerezzenek a törvényeknek, aminek az is része, hogy gondoskodjanak a maradásra nem jogosult menedékkérők távozásáról.

hirado.hu
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Minket nem lehet jegelni
  A vitatott és hiányolt kereszténydemokrata értékek és a tízparancsolat időszerűsége
MTI Hírfelhasználó