Kreml: megbocsáthatatlan Putyin emlegetése
2018. március 16. 16:18

Sokkolónak és megbocsáthatatlannak minősítette a Kreml szóvivője, hogy Boris Johnson brit külügyminiszter a Szkripal-üggyel összefüggésben szóba hozta Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét.

"Több szinten és több szituációban közöltük már, hogy Oroszországnak nincs köze ehhez a történethez. Bármilyen utalás az elnökünkre vagy az ő említése (ezzel az üggyel kapcsolatban) nem más, mint a diplomácia szempontjából sokkoló és megbocsáthatatlan magatartás" - jelentette ki Dmitrij Peszkov szóvivő az Interfax hírügynökségnek.

Peszkov a történteket diplomáciai vétségnek nevezte.
 
Johnson pénteken kijelentette: a brit kormány véleménye szerint "elsöprően nagy valószínűséggel" Putyin döntése volt, hogy "a 2. világháború óta első ízben idegmérget használjanak Európában".
 
Boris Johnson, aki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel együtt tett látogatást a második világháború elején lengyel alakulatok részvételével megvívott angliai csata londoni múzeumában, az eseményen jelen lévő újságíróknak kijelentette: Nagy-Britanniának nem az orosz néppel, nem a Nagy-Britanniában élő oroszokkal, hanem "a Putyin vezette Kremllel" van vitája.
 
Hozzátette: nem szabad megengedni, hogy a Salisburyben történtek Oroszország-fóbia kialakulásához vezessenek.
 
Peszkov egyébként azt is kijelentette, hogy Moszkva "bármely pillanatban" válaszolhat az ellene London által bejelentett büntetőintézkedésekre.
 
Theresa May brit kormányfő szerdán bejelentette 23 orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt, ami mögött a brit miniszterelnök szerint "nagy valószínűséggel" Oroszország áll.
 
A kiemelt bűnügyekkel foglalkozó orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy vizsgálatot indít az orosz állampolgárságú Julija Szkripal elleni gyilkossági kísérlet, valamint a Londonban kedden holtan talált Nyikolaj Gluskov, az Aeroflot légitársaság volt vezérigazgatója meggyilkolásának ügyében. Gluskov a Nagy-Britanniában 2013-ban rejtélyes körülmények között meghalt Borisz Berezovszkij volt orosz kormányzati tisztségviselő és oligarcha bizalmasa volt.
 
Az SZK egyúttal azt is bejelentette, hogy kész együttműködni a brit társszolgálatokkal.
 
Alekszandr Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, diplomáciai jegyzékben értesítették arról, hogy Szergej és Julija Szkripal állapota válságos. Ezt elégtelennek nevezte, és elmondta, hogy Gluskovnak a brit hatóságok által gyilkosságként minősített halálával kapcsolatban semmilyen információt nem kapott.

Elmondta, hogy a kiutasított 23 orosz diplomata kedden távozik majd Nagy-Britanniából. Az intézkedés a családtagokkal együtt mintegy 80 főt érint.

Jakovenko szerint egyébként az RT orosz állami csatorna nagy-britanniai betiltásának kérdése lekerül a napirendről. Az orosz külügyi szóvivő kedden kilátásba helyezte, hogy az RT kiutasítása esetén Oroszországban valamennyi brit tudósító ugyanerre a sorsra jut.
MTI
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó