Olaszországban lefoglaltak egy migránsokat szállító hajót
2018. március 19. 09:36

Olaszországban ügyészi utasításra vasárnap lefoglalták egy spanyol civil szervezet migránsokat szállító hajóját, miután az nem volt hajlandó utasait átadni a líbiai hatóságoknak. A történtekről Oscar Camps, a Proactiva Open Arms (POA) spanyol nem kormányzati szerv vezetője számolt be Twitter-üzenetében. Camps azt írta, azzal vádolják őket, bűnszövetkezetet alkotnak, bűnpártolóak, mert megtagadták, hogy a fedélzeten lévő nőket és gyerekeket átadják a líbiai hatóságoknak. A hajó fedélzetén 216 ember tartózkodott.

A POA pénteken tett panaszt amiatt, hogy a líbiai parti őrség egy hajója azzal fenyegetőzött, tüzet nyit a szervezet hajójára, ha nem adja ki a gondozásuk alatt lévő nőket és gyerekeket. Megtagadták az engedelmességet a líbiai felszólításra. A POA ezután azzal vádolta meg az olasz parti őrséget, hogy nem engedélyezték számukra a kikötést egy olasz kikötőben.

A La Repubblica című olasz lap vasárnap azt írta, hogy a hajó lefoglalását Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész rendelte el. A földközi-tengeri mentésben részt vevő nem kormányzati szervek munkájáról egyre szélesebb vita zajlik Olaszországban. Carmelo korábban széles körű vizsgálatot sürgetett, hogy kimutassák az egyes nem kormányzati szervezetek és az embercsempészek közötti feltételezett kapcsolatokat.

MTI
Címkék:
 • Permanens forradalom
  Hát igen, vannak Nagy Idők és vannak nagy pillanatok. És adjunk hálát a Sorsnak, hogy ismét részesei lehetünk.
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • 12 év családbarát és 8 év családellenes kormányzás
  Az elmúlt húsz évből 12 év telt el családbarát és 8 év családellenes kormányzással Magyarországon – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára.
 • A magyarok döntő többsége elutasítja az erőszakot
  A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett, és elutasítja, hogy a tiltakozók erőszakos utcai demonstrációkkal vonják kétségbe a kormány legitimitását. Az elmúlt napok eseményei kapcsán a megkérdezettek többsége úgy ítéli meg, hogy a tüntetések szervezői és résztvevői elvesztették a kontrollt, és a demonstrációk túl erőszakossá váltak.
 • A Kossuth tér nem lesz Majdan
  A mostani káosz elsődleges célja az ország rossz színben történő feltüntetése, és ebben a hazai ellenzék is sajnálatos módon partnernek bizonyul.
MTI Hírfelhasználó