Olaszországban lefoglaltak egy migránsokat szállító hajót
2018. március 19. 09:36

Olaszországban ügyészi utasításra vasárnap lefoglalták egy spanyol civil szervezet migránsokat szállító hajóját, miután az nem volt hajlandó utasait átadni a líbiai hatóságoknak. A történtekről Oscar Camps, a Proactiva Open Arms (POA) spanyol nem kormányzati szerv vezetője számolt be Twitter-üzenetében. Camps azt írta, azzal vádolják őket, bűnszövetkezetet alkotnak, bűnpártolóak, mert megtagadták, hogy a fedélzeten lévő nőket és gyerekeket átadják a líbiai hatóságoknak. A hajó fedélzetén 216 ember tartózkodott.

A POA pénteken tett panaszt amiatt, hogy a líbiai parti őrség egy hajója azzal fenyegetőzött, tüzet nyit a szervezet hajójára, ha nem adja ki a gondozásuk alatt lévő nőket és gyerekeket. Megtagadták az engedelmességet a líbiai felszólításra. A POA ezután azzal vádolta meg az olasz parti őrséget, hogy nem engedélyezték számukra a kikötést egy olasz kikötőben.

A La Repubblica című olasz lap vasárnap azt írta, hogy a hajó lefoglalását Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész rendelte el. A földközi-tengeri mentésben részt vevő nem kormányzati szervek munkájáról egyre szélesebb vita zajlik Olaszországban. Carmelo korábban széles körű vizsgálatot sürgetett, hogy kimutassák az egyes nem kormányzati szervezetek és az embercsempészek közötti feltételezett kapcsolatokat.

MTI
Címkék:
  • Infantilis lázadás – a szélsőség reménye
    Meg kell védeni a jobb sorsra érdemeseket a liberalizmus ordas eszméjétől, a retardálástól, a degenerálástól.
  • „Magyar” kampány Európában
    Az erős nemzetek Európája és a progresszív, liberális, mélyebb integrációt megvalósító Európa közötti választás, illetve a bevándorlás és a nacionalista, populista erők megállítása — ezek a szlogenek nem csupán Magyarországon, de a legtöbb EU-tagállamban is hangsúlyosan megjelennek a május 23—26. között sorra kerülő európai választások kampányában.
  • Az erőszak csapdájából Isten erőterébe
    „Embertől emberig is keresztút visz.” Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének húsvéti üzenetét olvashatják.
MTI Hírfelhasználó