Megváltozik Róma migrációs politikája
2018. március 19. 12:28

Itália az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, így kérdéses, milyen befolyással lehet majd a német-francia tengelyre. Hogy Rómának milyen kapcsolata lesz Berlinnel, az döntően attól függ, milyen kormány kerül hatalomra. A kormányalakítás még nem kezdődött el Olaszországban, de a választásokat a Liga vezette jobbközép koalíció nyerte meg, a legtöbb szavazatot pedig az 5 Csillag Mozgalom szerezte, az egyeztetések már megkezdődtek.

Ha ők vezetik majd Olaszországot, akkor Róma migrációs politikája egyértelműen meg fog változni, és szigorodni fog, hiszen a Liga választási ígérete az volt, hogy Magyarország példájára lezárja a határokat, és kiutasítják az illegális bevándorlókat Olaszországból. Hasonlóan szigorú migrációs politikát hirdetett meg az 5 Csillag Mozgalom is – mondta az M1 római tudósítója.

Merkel és Macron párizsi találkozójuk során kijelentették, Európát megrázta az olasz parlamenti választások eredménye, és ezzel fizeti meg az unió, hogy nem tudott választ felmutatni Olaszország felé a migrációs politikát és a gazdasági válságot illetően.

Idén eddig egyébként kevesen, csupán 6 ezren érkeztek az országba, tavaly ugyanebben az időszakban már 16 ezren kötöttek ki Dél-Olaszország partjain.

A napokban egy spanyol nem kormányzati szervezet hajója líbiai vizeken vett fel migránsokat és a líbiai parti őrség felszólítására sem adta át a hatóságoknak a 200 személyt, hanem a Földközi-tengeren vesztegelt a hajó, majd vészjelzést adott le, végül az olasz hatóságok foglalták le. Nem ez az első NGO-hajó, amit lefoglaltak, tavaly nyáron a német Juventa nevű hajóval is így tettek. A 200 embert olasz befogadóközpontokban helyezik el.

Olaszországban jelenleg több mint 100 ezer ember van a befogóközpontokban. A volt belügyminiszter, Marco Minniti egyébként azt mondta, ha nem alakul gyorsan kormány Rómában, akkor összeomolhat a befogadórendszer.

M1 Híradó
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Minket nem lehet jegelni
  A vitatott és hiányolt kereszténydemokrata értékek és a tízparancsolat időszerűsége
MTI Hírfelhasználó