Megváltozik Róma migrációs politikája
2018. március 19. 12:28

Itália az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, így kérdéses, milyen befolyással lehet majd a német-francia tengelyre. Hogy Rómának milyen kapcsolata lesz Berlinnel, az döntően attól függ, milyen kormány kerül hatalomra. A kormányalakítás még nem kezdődött el Olaszországban, de a választásokat a Liga vezette jobbközép koalíció nyerte meg, a legtöbb szavazatot pedig az 5 Csillag Mozgalom szerezte, az egyeztetések már megkezdődtek.

Ha ők vezetik majd Olaszországot, akkor Róma migrációs politikája egyértelműen meg fog változni, és szigorodni fog, hiszen a Liga választási ígérete az volt, hogy Magyarország példájára lezárja a határokat, és kiutasítják az illegális bevándorlókat Olaszországból. Hasonlóan szigorú migrációs politikát hirdetett meg az 5 Csillag Mozgalom is – mondta az M1 római tudósítója.

Merkel és Macron párizsi találkozójuk során kijelentették, Európát megrázta az olasz parlamenti választások eredménye, és ezzel fizeti meg az unió, hogy nem tudott választ felmutatni Olaszország felé a migrációs politikát és a gazdasági válságot illetően.

Idén eddig egyébként kevesen, csupán 6 ezren érkeztek az országba, tavaly ugyanebben az időszakban már 16 ezren kötöttek ki Dél-Olaszország partjain.

A napokban egy spanyol nem kormányzati szervezet hajója líbiai vizeken vett fel migránsokat és a líbiai parti őrség felszólítására sem adta át a hatóságoknak a 200 személyt, hanem a Földközi-tengeren vesztegelt a hajó, majd vészjelzést adott le, végül az olasz hatóságok foglalták le. Nem ez az első NGO-hajó, amit lefoglaltak, tavaly nyáron a német Juventa nevű hajóval is így tettek. A 200 embert olasz befogadóközpontokban helyezik el.

Olaszországban jelenleg több mint 100 ezer ember van a befogóközpontokban. A volt belügyminiszter, Marco Minniti egyébként azt mondta, ha nem alakul gyorsan kormány Rómában, akkor összeomolhat a befogadórendszer.

M1 Híradó
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Megpróbálják Párizst majmolni
  Az ellenzéki pártok kezdeményezésére indult Kossuth téri rendezvény alkalmi felszólalásokkal kezdődött szerda délután a fővárosban. A szervezők arra buzdították az összegyűlteket, hogy mondják el véleményüket a délelőtt elfogadott törvénymódosításról. Közben többen azt kiabálták: "Vesszen a kormány!".
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Orbán: A törvény jót fog tenni a munkavállalóknak
  Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.
MTI Hírfelhasználó