"Misecsődület" a detroiti magyar katolikus templomban
2018. április 16. 10:46

A detroiti magyar katolikus templomban vasárnap úgynevezett mass mobot, - a flash mob, a villámcsődület mintájára "misecsődületet" - rendeztek.

Az esemény egy különleges templomlátogatási program, amelyet már öt éve szerveznek meg minden évben Detroitban, részben azért, hogy szélesebb közönség is megismerkedjen az adott templom liturgikus hagyományaival, részben pedig pénzgyűjtő akció is a templom és közössége javára.

A metsző szél és a jégeső ellenére is rengetegen vettek részt a misén és a hozzá kapcsolódó rendezvényen, amelyen jelen volt Donald F. Hanchon, Detroit segédpüspöke. Magyarországot Bencsik Zita chicagói főkonzul képviselte.

Hanchon püspök, aki mandolint is vitt a szertartásra és azzal kísérte énekét, az MTI-nek telefonon azt mondta: "különösen szívmelengető", hogy milyen sok önkéntes segítette az eseményt, ez hozzájárul a hit és a közösségek összetartozásának erősítéséhez.

Kincsként őrzött emlék, hogy 1974-ben Mindszenty József prímás is meglátogatta a templomot, a látogatásról készült fényképeket szinte ereklyeként őrzik - hívta fel a figyelmet a püspök.

Kiss Barnabás ferences atya arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 400-500 család jár rendszeresen ebbe a templomba, de a támogatók köre még ennél is nagyobb. "Még azok is támogatnak bennünket, akik pedig már elköltöztek Detroitból, illetve Michigan államból" - tette hozzá. Elmondta, hogy vasárnaponként két misét mutatnak be: az egyiket angolul és magyarul, a másikat pedig csak magyarul. Hangsúlyozta: a lényeg nem a létszám, hanem az, hogy 1905 óta folyamatos Detroitban és környékén a magyar jelenlét és az egyházi szolgálat.

A Szent Kereszt magyar egyházközséget 1905-ben hozták létre az akkor még önálló - vagyis Detroithoz csak később kapcsolt - Delrayben, ahol a 19. század végétől négy hullámban telepedtek le magyarok. A kéttornyú, majdnem bazilika nagyságú Szent Kereszt Magyar Katolikus Templom alapkövét 1925-ben szentelték fel. Az épület ma műemléki védelem alatt áll. A pasztorációt Magyarországról Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök irányítja.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó