Német tengeralattjáró roncsára bukkantak Dániánál
2018. április 16. 16:47

A tengeralattjárót 1945. május 6-án, két nappal a második világháború vége előtt süllyesztette el egy brit repülőgép a Skagerrak tengerszorosban. A szakértők úgy vélik, hogy a tengeralattjáró nem hadi bevetésen volt, hanem éppen menekült, mivel a német csapatok egy nappal korábban kapituláltak Dániában, Észak-Németországban és Hollandiában.

A tengerfenék szkennelése során tűnt fel az U-3523-as jelű, XXI-es típusú tengeralattjáró Skagentől 10 tengeri mérfölddel északra. A múzeum kutatói megvizsgálták és feltérképezték az Északi-tengerben lévő roncsot. A jütlandi haditengerészeti múzeum igazgatója a mostani felfedezés kapcsán kiadott közleményben leszögezte, hogy ez nagyon különleges tengeralattjáró: ez volt a legmodernebb ilyen jármű, amelyet a németek a háború során építettek. Túlmutatott saját korán.

 

Még jó darabig hullámsírban marad a tengeralattjáró

Azt, hogy a tengeralattjárónak mi volt az utolsó úti célja, azt senki sem tudja biztosan, és arról sincs információ, hogy a fedélzeten voltak-e értéktárgyak vagy olyan utasok, akik nem tartoztak az 58 fős legénységhez. Azonban ezek a kérdések még egy darabig megválaszolatlanok maradnak, mivel a múzeum nem tervezi, hogy a roncsot a felszínre hozza a 123 méteres mélységből.

Képtalálat a következőre: „jütland tengeralattjáró”

A tengeralattjáró radarképeForrás: SEA WAR MUSEUM JUTLAND

A tengeralattjáró kiemelését az is nehezíti, hogy a dán partok előtt nehezen hozzáférhető pozícióban fekszik. Az egykori harci jármű orra a homokba ágyazódott, fara húsz méternyire kiemelkedik a tengerfenékből. A roncs mindössze kilenc tengeri mérföldre található attól a helytől, amelyet a brit harci repülők egykor megadtak a kilövés helyszíneként.

Képtalálat a következőre: „jütland tengeralattjáró”

A XXI-es típusú járművek sokkal tovább bírtak a víz alatt maradni

A háborúban csak két XXI-es típusú tengeralattjárót vetettek be: a másikat Bremerhavenben állították ki. Ezek az első nagyobb tengeralattjárók, amelyek egy akkor újonnan alkalmazott technológiának köszönhetően tovább a víz alatt tudtak maradni. A múzeum szerint a most felfedezett jármű megállás nélkül eljuthatott volna Dél-Amerikába.

A jütlandi haditengerészeti múzeum eddig 450 roncsot talált az Északi-tengerben és a Skagerrakban, köztük három brit és kilenc német tengeralattjárót.

A második világháború után az a hír járta, hogy a nácik tengeralattjáróik fedélzetén értékes rakománnyal, például arannyal és festményekkel megrakodva Dél-Amerika irányába menekültek.

hirado.hu - MTI
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Mutassuk meg Brüsszelnek, hogy milyen sokan vagyunk!
  Közvélemény-kutatók szerint várhatóan négy-hat magyarországi párt, illetve pártszövetség jut be az Európai Parlamentbe (EP) a mostani választáson a 9 induló lista közül. A legfrissebb támogatottsági adatok alapján mandátumot szerez majd a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a DK, továbbá esélyes lehet még az LMP és a Momentum is.
 • A nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz
  Magyarország gazdasága az első negyedévben 5,2 százalékkal bővült, ez az Európa-bajnok növekedés azt igazolja, hogy a nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az elsősorban automatizált logisztikai polcrakodó gépeket (RBG) gyártó MIAS Hungary Kft. kapacitásbővítő beruházásának alapkőletételi ünnepségén szerdán Gyöngyösön.
 • Kvíz
  Vajon az alább idézett beszédet ki mondta el? Vilmos német császár 1916-ban, Joseph Goebbels náci propaganda-miniszter 1940-ben, Gerhard Schröder volt német kancellár az Unió keleti bővítésekor vagy Manfred Weber EU főbiztos-jelölt a mostani kampányban?
MTI Hírfelhasználó