Nincs eredmény a cseh kormányalakítási tárgyalásokon
2018. április 16. 23:06

Konkrét eredmény nélkül zárult az ANO és a CSSD új megbeszélése

Felújította kormányalakítási tárgyalásait a tavaly októberi választások győztese, az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD). A felek első, hétfő esti találkozója a második körben konkrét eredmény nélkül zárult.

"Meghallgattuk az ANO ajánlatát, milyen feltételek mellett folytathatnánk a tárgyalásokat az új kormányról. Tájékoztatni fogom a párt végrehajtó bizottságát, majd pénteken az elnökségét, amely eldönti, belemegyünk-e az érdemi tárgyalásokba" - közölte Jan Hamácek, a CSSD elnöke a mintegy másfél órás hétfői találkozó után újságírókkal Prágában.

Hamácek kérdésekre nem válaszolt. "Nem kívánok semmiféle jelzéseket adni" - szögezte le. A tárgyalás többi résztvevője nem nyilatkozott, így nem tudni, valójában mit is ajánlott az ANO a CSSD-nek. A két párt a kormányprogramban már korábban megegyezett, csak a személyi kérdésekben nem volt egyetértés.

Az ANO és a CSSD korábbi tárgyalásai az új kormány személyi összetételén, elsősorban a belügyminisztérium vezetőjén buktak meg. A szociáldemokraták azért szeretnék megszerezni a belügyi tárcát, mert csak így látják biztosítottnak, hogy Andrej Babis büntetőjogi ügyét tárgyilagosan vizsgálják ki. Az ügyvezető miniszterelnököt azzal gyanúsítják, hogy visszaélt európai uniós támogatásokkal, a cseh rendőrség eljárást indított ellene. Babis a vádakat elutasítja és politikai perről beszél.

Kompromisszumos megoldásként később állítólag felmerült, hogy a belügyi tárcát esetleg mindkét fél számára elfogadható, független személy irányíthatná. A Respekt című jobboldali hetilap internetes honlapján jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Jerenym Tejc neve merült fel. Tejc korábban a szociáldemokraták erős embere volt, de két éve elhagyta a pártot és jelenleg pártonkívüliként az igazságügyminiszter-helyettes. Az értesülést hivatalosan senki sem erősítette meg.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte meg, azonban a 200 tagú parlamenti alsóházban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben. Andrej Babis első kormánya januárban meg is bukott. Az új kormányalakítási elképzelés az, hogy az ANO koalícióra lépne a 15 mandátummal rendelkező szociáldemokratákkal. A kormánykoalíció úgy kaphatna bizalmat a parlamentben, hogy azt a szavazásokkor a kommunisták kívülről támogatnák. Ilyen esetekben a 93 képviselős kormánykoalíció már parlamenti többséget jelentene.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó