Nincs eredmény a cseh kormányalakítási tárgyalásokon
2018. április 16. 23:06

Konkrét eredmény nélkül zárult az ANO és a CSSD új megbeszélése

Felújította kormányalakítási tárgyalásait a tavaly októberi választások győztese, az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD). A felek első, hétfő esti találkozója a második körben konkrét eredmény nélkül zárult.

"Meghallgattuk az ANO ajánlatát, milyen feltételek mellett folytathatnánk a tárgyalásokat az új kormányról. Tájékoztatni fogom a párt végrehajtó bizottságát, majd pénteken az elnökségét, amely eldönti, belemegyünk-e az érdemi tárgyalásokba" - közölte Jan Hamácek, a CSSD elnöke a mintegy másfél órás hétfői találkozó után újságírókkal Prágában.

Hamácek kérdésekre nem válaszolt. "Nem kívánok semmiféle jelzéseket adni" - szögezte le. A tárgyalás többi résztvevője nem nyilatkozott, így nem tudni, valójában mit is ajánlott az ANO a CSSD-nek. A két párt a kormányprogramban már korábban megegyezett, csak a személyi kérdésekben nem volt egyetértés.

Az ANO és a CSSD korábbi tárgyalásai az új kormány személyi összetételén, elsősorban a belügyminisztérium vezetőjén buktak meg. A szociáldemokraták azért szeretnék megszerezni a belügyi tárcát, mert csak így látják biztosítottnak, hogy Andrej Babis büntetőjogi ügyét tárgyilagosan vizsgálják ki. Az ügyvezető miniszterelnököt azzal gyanúsítják, hogy visszaélt európai uniós támogatásokkal, a cseh rendőrség eljárást indított ellene. Babis a vádakat elutasítja és politikai perről beszél.

Kompromisszumos megoldásként később állítólag felmerült, hogy a belügyi tárcát esetleg mindkét fél számára elfogadható, független személy irányíthatná. A Respekt című jobboldali hetilap internetes honlapján jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Jerenym Tejc neve merült fel. Tejc korábban a szociáldemokraták erős embere volt, de két éve elhagyta a pártot és jelenleg pártonkívüliként az igazságügyminiszter-helyettes. Az értesülést hivatalosan senki sem erősítette meg.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte meg, azonban a 200 tagú parlamenti alsóházban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben. Andrej Babis első kormánya januárban meg is bukott. Az új kormányalakítási elképzelés az, hogy az ANO koalícióra lépne a 15 mandátummal rendelkező szociáldemokratákkal. A kormánykoalíció úgy kaphatna bizalmat a parlamentben, hogy azt a szavazásokkor a kommunisták kívülről támogatnák. Ilyen esetekben a 93 képviselős kormánykoalíció már parlamenti többséget jelentene.

MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Tovább tart az erőszak – ismét rendőrökre támadtak az ellenzéki tüntetők
  A Munka Törvénykönyvének módosítása ellen tüntettek csütörtök este Budapesten. A demonstráció több órán át békésen zajlott, de este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.
 • Szigorodhatnak a fegyelmi szabályok az Országgyűlésben
  Anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában csütörtök este. A házelnök úgy látja, a történtek felvetik annak igényét, hogy áttekintsék a parlamenti fegyelmi rendelkezéseket.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó