Olasz kormányalakítás - egyelőre nincs előrelépés
2018. április 18. 21:11

Az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) és a jobbközép koalíció pártjaival is egyeztetett Maria Elisabetta Alberti Casellati az olasz szenátus elnöke szerdán, miután az államfő megbízta, mérje fel a kormányalakítás lehetőségeit a parlamenti választások győztes formációi között.  Sem az M55, sem a Líga álláspontja nem változott az újabb egyeztetések során.

Maria Elisabetta Alberti Casellati a délután folyamán az összes érintett politikai erővel találkozott, egymást követően az M5S-szel, valamint a jobbközép koalícióhoz tartozó Ligával, a Hajrá Olaszországgal (FI) és az Olasz Testvérekkel (FdI).

Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje a találkozót követő rövid sajtónyilatkozatában kijelentette, jelenleg egyedül két erő képes politikai párbeszédre és közös kormányprogramra, az M5S és a Liga. Ismételten hangsúlyozta azonban, hogy pártja nem kíván a Liga vezette jobbközép egészével kormányt alakítani, főleg nem a FI-vel és ennek elnökével Silvio Berlusconival. Az M5S politikusa ultimátumot adott Matteo Salvininek a Liga vezetőjének: hétvégéig döntsön, kész-e közös kormányt alakítani az M5S-szel Berlusconi nélkül.

Feltűnő volt, hogy a szenátus elnökével tartott megbeszélésen a Liga csak frakció-vezetőivel képviseltette magát. Matteo Salvini más elfoglaltsága miatt távol maradt, de úgy nyilatkozott, hogy a március 4-i parlamenti választások eredménye szerint  a jobbközép koalíciónak az M5S-szel közösen kell kormányoznia.  Megjegyezte, hogy a jobbközép egységes marad, vagyis a Liga nem szakít Silvio Berlusconival. Hozzátette, az M5S magatartása arra utal, hogy Di Maio vagy nem akar kormányozni, vagy már megállapodott a balközép Demokrata Párttal (PD) és azzal lép kormányra.

Silvio Berlusconi  kijelentette, a jobbközép kész a kormányzásra Matteo Salvini miniszterelnök-jelölttel.  Hozzátette:  az M5S-szel ellentétben a jobbközép nem emel vétót senkivel szemben. Valójában Berlusconi az egész választási kampányát az M5S feltartóztatására építette. A FI elnöke bejelentése szerint Maria Elisabetta Alberti Casellati csütörtökön újabb konzultációs kört tarthat. Az államfő péntekig adott időt neki, hogy felmérje, lehetséges-e a kormányalakítás az Öt Csillag Mozgalom és a Liga között.

Elemzők szerint Matteo Salvininek jelenleg nem éri meg felborítani a jobbközép koalíciót, az április 21-én Molise tartományban, április 29-én Friuli-Venezia Giuliában esedékes választások előtt.

Ha a szenátus elnökének egyeztetései kudarcot vallanak, az államfő újabb személyt nevezhet meg a kormányalakítás folytatására, talán M5S politikusait, Roberto Ficót a képviselőház elnökét, vagy egyenesen Luigi Di Maiót bízhatja meg a kormányalakítási egyeztetésekkel. Ebben az esetben az M5S a balközép Demokrata Párttal (PD) próbálkozhat kormányt alakítani.  

Olaszország 45 napja vár új kormányra. A 2013-as parlamenti választások után 61 napot vett igénybe a római kormány megalakítása. Akkor az államfő a győztes balközép koalíciót vezető Pier Luigi Bersanit bízta meg a kormányalakítással, de miután kudarcot vallott, egy harmadik személyt Enrico Lettát nevezte ki miniszterelnöknek, akit egy év után Matteo Renzi váltott le, majd Paolo Gentiloni.

MTI
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó