Utoljára volt nyilvános botozás Indonéziában
2018. április 20. 16:45

Több száz fős tömeg előtt botoztak meg pénteken a hatóságok Indonéziában két nőt prostitúcióért, illetve három – nem házas – pár tagjait amiatt, hogy nyilvánosan kimutatták szerelmüket: a prostitúcióval vádolt nőkre 11-11 botütést mértek, míg a másik hat fiatal elítélt 11-től 22-ig terjedő botütést kapott – botozásokat valószínűleg utolsó alkalommal tartották meg a nyilvánosság előtt, mert a mélyen konzervatív Aceh tartomány kormányzója nemrég bejelentette, hogy ezeket a büntetéseket a jövőben zárt ajtók mögött hajtják végre.

Tavaly nagy nemzetközi felháborodást keltett, hogy a felhergelt tömeg előtt megbotoztak két homoszexuális férfit Aceh tartományban, ahol egyre durvább büntetéseket hajtanak végre az iszlám törvénykezést, saríát alkalmazó hatóságok.

 

Az iszlám vallási törvénykezés, a saría ellen vétő nőt botoznak meg nyilvánosan az indonéziai Aceh tartomány székhelyén, Banda Acehben 2017. március 20-án: a nőt 25 botütésre ítélték házasságon kívüli nemi kapcsolat miatt – a botozás az Aceh tartományban alkalmazott saría egyik büntetési formája (Fotó: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak)

Az iszlám vallási törvénykezés, a saría ellen vétő nőt botoznak meg nyilvánosan az indonéziai Aceh tartomány székhelyén, Banda Acehben 2017. március 20-án: a nőt 25 botütésre ítélték házasságon kívüli nemi kapcsolat miatt – a botozás az Aceh tartományban alkalmazott saría egyik büntetési formája (Fotó: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak)

Több helyi lakos a héten tüntetett is az ellen, hogy a botozásokat a jövőben zárt ajtók mögött tartsák meg, mert szerintük úgy csökkenhet a büntetés elrettentő ereje. Aceh az egyetlen tartomány Indonéziában, ahol az iszlám vallásjog van érvényben.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet a nyilvános botozások megszüntetését kozmetikázásnak minősítette, és felszólította Aceh tartomány hatóságait, hogy teljes egészében töröljék el a büntetésnek ezt a formáját. A HRW szerint a botozás továbbra is a kínzás egyik fajtájának számít, függetlenül attól, hogy azt nyilvánosan vagy zárt ajtók mögött hajtják végre.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó