Megfejtették a gímszarvas géntérképét
2018. április 20. 23:52

A gímszarvas géntérképének vizsgálati eredményei a humán gyógyításban is hasznosíthatók lesznek. Az örökítő anyag feltérképezése egy évtizedükbe telt a szakembereknek.

A Somogyi Hírlap cikke szerint az állat örökítő információinak teljes leírását egy, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Központjának bőszénfai telepén élt kapitális bikából vett mintából, tízéves munkával készítette el a Horn Péter és Orosz László akadémikusok által vezetett, a gödöllői Biotechnológiai Kutatóközpont, a Semmelweis és a Debreceni Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport.

Horn Péter a Molecular Genetics and Genomincs című tudományos folyóiratban publikált eredményekről elmondta: a géntérkép több mint húszezer génre terjed ki, és hárommilliárd genetikai információt tartalmaz. Ez amellett, hogy segíthet rokon állatfajok genomjának leírásában, az orvostudománynak is hasznára válik.

Az akadémikus ismertetése szerint a gímszarvas agancsával összefüggésben tizenhat olyan gént találtak, amelyek az emberi csontritkulásnál is szerepet játszanak. Rájöttek ugyanis, hogy a gímszarvas trófeájának ledobása után képes pótolni az agancsnövesztés miatt csontjaiból kivont ásványi anyagokat.

Horn Péter azt mondta, a gímszarvas genomjának leírása azért is nagy jelentőségű, mert ma még csak az állatok két százalékának van meg a genetikai térképe – olvasható a lapban.

sonline.hu
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó