Országszerte kémlelhetjük a csillagos eget szombaton
2018. április 21. 10:16

Országszerte ismeretterjesztő programokkal, derült idő esetén pedig éjszakai csillaglessel ünneplik a csillagászat napját. Az első számú távcsöves célpontok a Hold és a Jupiter lesznek.

A csillagászat napját lassan két évtizede méltóképp megünneplik idehaza is. Évről évre egyre több az érdeklődő az úgynevezett járdacsillagászati bemutatókon, ahol bárki belepillanthat a felállított távcsövekbe, és szakértői magyarázat mellett fürkészheti a csillagokat.

A csillagászat napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Most szombaton a Holdat majdnem félholdként láthatjuk – az első negyed április 22-én, vasárnap lesz –, de napnyugta után a Vénuszt, míg késő este a Jupitert és holdrendszerét éri lehet megmegkeresni.

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agóra ad majd otthont az ismeretterjesztő és egyben szórakoztató előadásoknak, valamint bemutatóknak. A nap folyamán olyan témákban merülhetnek el az érdeklődők, mint az Univerzum méretei, a szupernóvák és a fekete lyukak titkai, de az űrkutatás jövője is fókuszba kerül.

A csillagászat napja rendezvényeinek célja, hogy ezt a tudományágat a társadalom minél szélesebb rétege megismerje. Az interaktív előadásokon, valamint a távcsöves bemutatókon elhangzó információk pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy képet kapjunk arról a sokszor szinte felfoghatatlan méretű rendszerről, amelynek mi is a részei vagyunk.

hirado.hu
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó