Jövőre nyílik Európa első víz alatti étterme
2018. április 21. 10:57

Jövőre nyit Európa első víz alatti étterme Lindesnes városában, a norvég szárazföld legdélibb részénél. A háromemeletes föld alatti étterem fénypontja a betonszerkezetbe épített 13 méter széles panorámaablak lesz, amivel a belső tér a tenger részévé válhat. Az éttermi menü meglepő módon a tenger gyümölcseire koncentrál.

Az Under nevű éttermet a norvég Snøhetta építész vállalkozás építi. A cég nevéhez olyan világhírű épületek fűződnek, mint a norvég operaház, a balettintézet és a világhírű alexandriai könyvtár Egyiptomban. Az épületet a tengerfenékre, öt méterrel a felszín alá építik, és vastag falainak köszönhetően a legszélsőségesebb tengeri „időjárási viszonyokat” is kivédi. Ez lesz a Snøhetta első víz alatti projektje.

Az épület egyik legfontosabb erőssége az, hogy úgy akarja összekapcsolni a természetet a földdel, hogy biztonságos legyen, de egyben drámai is. A tervrajzok szerint egy betoncsövön keresztül lehet majd leereszkedni a víz szintje alá.

Az épület háromszintes lesz, és a tervek szerint akár száz vendéget is képes befogadni. A bejárat és a ruhatár alatt egy pezsgőbárt helyeznek el a tengerpart és az óceán közötti átmenet feloldásához. Az alsóbb szinten ebédlőt építenek, ahol két hosszú, és több kisebb asztalhoz ülhetnek le a vendégek. Az ebédlő asztalai mind a 13 méter széles akril ablakra néznek.

A projekt vezető építészete egy periszkóphoz hasonlította az épületet. Legfontosabb céljuk elmondása szerint az, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat a tenger alatti étteremben, de közben ne érezzék úgy, mintha összenyomná őket az épület és az azt körülvevő víz. Ennek érdekében a tervezők a természetes anyagokra koncentrálnak, főként tölgyet használnak, és a kellemes világításról sem feledkeznek meg. Így egy rendkívül izgalmas élménnyel távozhatnak az ide látogatók, miközben végig biztonságban érzik magukat a víz alatt.

A főszakács azt tervezi, hogy a menüt az évszakok váltakozásához igazítja. Tavasszal és nyáron a helyi zöldségek, télen pedig a gombafélék és a magvak dominálnak majd a tenger gyümölcsei mellett.

Az étterem multifunkciós lesz: nappal étteremként működik, de miután bezárnak,  az épület tengerbiológiai kutatóközpontként üzemel, és olyan kísérletek otthonául szolgálhat, amelyek a tengeri élet viselkedését vizsgálják az évszakok váltakozásának tükrében.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó