Zsidógyűlölet terjed Franciaországban
2018. április 23. 13:40
Újfajta zsidógyűlölet terjed Franciaországban - figyelmeztet az a kiáltvány, melyet háromszáz közéleti személyiség írt alá, és amely a Le Parisien című napilapban jelent meg a hétvégén. A nyilatkozat leszögezi: a jelenség a radikális iszlámból fakad, de azt a francia szélsőbal egy része is táplálja.
 

„Követeljük, hogy a demokrácia kudarcát jelző antiszemitizmus elleni küzdelem váljon nemzeti üggyé, amíg nem késő” – áll abban a szövegben, melyet Philippe Val, a Charlie Hebdo szélsőbaloldali szatirikus hetilap egykori igazgatója fogalmazott meg, és amelyet jobb- és baloldali politikusok, köztük Nicolas Sarkozy volt államfő, Manuel Valls egykori szocialista miniszterelnök, művészek, értelmiségiek, zsidó rabbik, katolikus papok és muzulmán imámok is aláírtak.

A kiáltvány emlékeztet arra, hogy „jelenkori történelmünkben” iszlámista radikálisok tizenegy zsidót gyilkoltak meg, közülük egyeseket meg is kínozva, csak azért, mert zsidók voltak. A szöveg külön kiemeli, hogy ezeknek az eseteknek egy részét a tömegtájékoztatás elhallgatta. Ez különösen a tavaly áprilisban egy „afrikai származású muzulmán” által súlyosan megkínzott és meggyilkolt Sarah Halimi, 65 éves nyugdíjas zsidó orvos esetében volt szembeszökő. Az eset az elnökválasztási kampány idején történt, és arról a mértékadó média, illetve a hivatalos szervek azért hallgattak, mert attól tartottak, hogy a történet a szélsőjobboldal jelöltje, Marine Le Pen választási esélyeit erősítené.

Ezt a magatartást egyetlen országosan ismert újságíró, az RMC rádió főszerkesztője ismerte el nemrég nyilvánosan, és kért miatta bocsánatot. A kiáltvány másik lényeges eleme az, hogy az aláírók nyíltan kimondják:a francia elit egy része úgy tekint a radikalizálódó iszlámra és az általa terjesztett zsidógyűlöletetre, mintha az egy társadalmi lázadás kifejeződési formája lenne. Megállapítják, hogy a szélsőjobbhoz köthető „régi” antiszemitizmust ma a szélsőbal egy része által vallott zsidógyűlölet egészíti ki. Ez utóbbi, mint fogalmaznak, „a cionizmus-ellenességben találta meg azt a mentséget, amely lehetővé teszi, hogy a zsidók kínzóit a társadalom áldozataivá kiáltsák ki”.

A nyilatkozat aláírói emlékeztetnek arra is, hogy a francia főváros környékén élő zsidók közül mintegy 50 ezren a közelmúltban lakhelyváltoztatásra kényszerültek az antiszemita támadások vagy egyszerűen az egyre romló közhangulat miatt. Ezzel a ténnyel amúgy a francia tömegtájékoztatás egy része az elmúlt hónapokban többször is foglalkozott, és azt „belső exódusnak” nevezték el.

Nem véletlen, hogy a kiáltványban az olvasható: „Emile Zola és Clemenceau hazájában csendes etnikai tisztogatás zajlik”. Ez a jelenség amúgy, amint a különböző alternatív híradásokból kiderül, nemcsak a zsidó, hanem általában a nem muzulmán lakosságot is érinti.

A nyilatkozat aláírói azt követelik a muzulmán „teológiai hatóságoktól”, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a Korán azon sorait, melyek „a zsidók, a keresztények és a hitetlenek meggyilkolására, megbüntetésére szólítanak fel”, annak érdekében, hogy „egyetlen hívő se hivatkozhasson szent szövegre, amikor bűncselekményt követ el”.

Infostart / InfoRádió
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van
  Gulyás Gergely: Felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot
 • Az Európai Néppárton kívül is van élet
  A Fidesz helyzete kényelmes, inkább az Európai Néppárt van lépéskényszerben, hiszen a magyar kormánypárt kizárásával jelentősen meggyengülne az Európai Parlament jelenlegi legnagyobb pártcsaládja — vélekedtek egybehangzóan a Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemzők.
 • A CDU elnöke felfüggesztést, Juncker kizárást javasol
  A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.
MTI Hírfelhasználó