Zsidógyűlölet terjed Franciaországban
2018. április 23. 13:40
Újfajta zsidógyűlölet terjed Franciaországban - figyelmeztet az a kiáltvány, melyet háromszáz közéleti személyiség írt alá, és amely a Le Parisien című napilapban jelent meg a hétvégén. A nyilatkozat leszögezi: a jelenség a radikális iszlámból fakad, de azt a francia szélsőbal egy része is táplálja.
 

„Követeljük, hogy a demokrácia kudarcát jelző antiszemitizmus elleni küzdelem váljon nemzeti üggyé, amíg nem késő” – áll abban a szövegben, melyet Philippe Val, a Charlie Hebdo szélsőbaloldali szatirikus hetilap egykori igazgatója fogalmazott meg, és amelyet jobb- és baloldali politikusok, köztük Nicolas Sarkozy volt államfő, Manuel Valls egykori szocialista miniszterelnök, művészek, értelmiségiek, zsidó rabbik, katolikus papok és muzulmán imámok is aláírtak.

A kiáltvány emlékeztet arra, hogy „jelenkori történelmünkben” iszlámista radikálisok tizenegy zsidót gyilkoltak meg, közülük egyeseket meg is kínozva, csak azért, mert zsidók voltak. A szöveg külön kiemeli, hogy ezeknek az eseteknek egy részét a tömegtájékoztatás elhallgatta. Ez különösen a tavaly áprilisban egy „afrikai származású muzulmán” által súlyosan megkínzott és meggyilkolt Sarah Halimi, 65 éves nyugdíjas zsidó orvos esetében volt szembeszökő. Az eset az elnökválasztási kampány idején történt, és arról a mértékadó média, illetve a hivatalos szervek azért hallgattak, mert attól tartottak, hogy a történet a szélsőjobboldal jelöltje, Marine Le Pen választási esélyeit erősítené.

Ezt a magatartást egyetlen országosan ismert újságíró, az RMC rádió főszerkesztője ismerte el nemrég nyilvánosan, és kért miatta bocsánatot. A kiáltvány másik lényeges eleme az, hogy az aláírók nyíltan kimondják:a francia elit egy része úgy tekint a radikalizálódó iszlámra és az általa terjesztett zsidógyűlöletetre, mintha az egy társadalmi lázadás kifejeződési formája lenne. Megállapítják, hogy a szélsőjobbhoz köthető „régi” antiszemitizmust ma a szélsőbal egy része által vallott zsidógyűlölet egészíti ki. Ez utóbbi, mint fogalmaznak, „a cionizmus-ellenességben találta meg azt a mentséget, amely lehetővé teszi, hogy a zsidók kínzóit a társadalom áldozataivá kiáltsák ki”.

A nyilatkozat aláírói emlékeztetnek arra is, hogy a francia főváros környékén élő zsidók közül mintegy 50 ezren a közelmúltban lakhelyváltoztatásra kényszerültek az antiszemita támadások vagy egyszerűen az egyre romló közhangulat miatt. Ezzel a ténnyel amúgy a francia tömegtájékoztatás egy része az elmúlt hónapokban többször is foglalkozott, és azt „belső exódusnak” nevezték el.

Nem véletlen, hogy a kiáltványban az olvasható: „Emile Zola és Clemenceau hazájában csendes etnikai tisztogatás zajlik”. Ez a jelenség amúgy, amint a különböző alternatív híradásokból kiderül, nemcsak a zsidó, hanem általában a nem muzulmán lakosságot is érinti.

A nyilatkozat aláírói azt követelik a muzulmán „teológiai hatóságoktól”, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a Korán azon sorait, melyek „a zsidók, a keresztények és a hitetlenek meggyilkolására, megbüntetésére szólítanak fel”, annak érdekében, hogy „egyetlen hívő se hivatkozhasson szent szövegre, amikor bűncselekményt követ el”.

Infostart / InfoRádió
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó