Erdogan már az első fordulóban győzhet
2018. április 23. 14:54

A június elnökválasztáson már az első fordulóban megszerezheti a választók többségének támogatást Recep Tayyip Erdogan török elnök – mondta Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Kossuth Rádió 180 perc című adásában. A török elnök a múlt héten jelentette be, hogy az eredetileg tervezett 2019. november 3-i dátum helyett több mint egy évvel korábban, idén júniusban tartják a következő választást. Az előre hozott választást lehetővé tevő alkotmánymódosítást 2016 végén a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) pedig már a tavalyi referendum előtt az ügy mellé állt. A tavalyi népszavazáson az elnöki rendszer kiterjesztése csak minimális többséggel ment át, amely vereséggel ért fel a kormánypárt számára, mert sokkal magasabb támogatottságot reméltek.

A döntés azt is jelenti, hogy Törökországban a kormányforma megváltozik. A 2014-es államfői választásától kezdve Erdogan kezében maradt az irányítás, a miniszterelnöki poszt is, így ebből a szempontból a mostani elnökválasztással a jogot a realitáshoz igazítják – mondta. A lépéssel megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény. A változtatás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, aki a végrehajtó hatalom feje lesz. Ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé.

Már így is lehetővé vált, hogy az államfő pártpolitikus is legyen, és párttagságát megtartsa, de az államfői akarat a törvényhozásban is érvényesülni fog, mivel várhatóan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) lesz a legerősebb párt – mondta Egeresi Zoltán, és hozzátette: innentől kezdve az ő elmozdítására minimális lesz az esély. Arra a kérdésre, hogy az Európai Unióval való tárgyalásokat a változás miként érinti, Egeresi elmondta, hogy Brüsszelnek az elnöki rendszerrel szemben nincs ellenvetése, ha az a demokratikus szabályokat betartva működik, viszont az elnöki hatalom kiterjesztését, a fékek és egyensúlyok gyengítését már többször bírálta.

Erdogan számára az lenne a megnyugtató, ha már az első körben megszerezné a szavazatok 50 százalékát. A második fordulóban komoly kihívója lehet az elnöknek, amennyiben a legerősebb ellenzéki jelölt a protestszavazatokat begyűjti.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó