CAIR: megnövekedett a muszlimok elleni agresszió
2018. április 23. 22:19

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR), a legnagyobb amerikai muszlim ernyőszervezet hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szeirnt tavaly jelentősen megnövekedett a muszlimok elleni diszkrimináció és agresszió.

A hétfőn sajtótájékoztatón bemutatott emberi jogi jelentés arról számol be, hogy 2017-ben több száz "muszlimellenes incidens" történt azt követően, hogy Donald Trump meghirdette - később a bíróság által alkotmányellenesnek minősített - elnöki rendeletét egyes muszlim országokból érkező bevándorlók beutazásának átmeneti megtiltásáról.

"Teljesen világos, hogy az amerikai muszlim közösség és más kisebbségek a jelenlegi amerikai kormányzat célkeresztjében vannak" - fogalmazott Nihad Awad, a CAIR országos igazgatója. Leszögezte: tavaly megszaporodtak a muszlimok gyűlöletéből eredő bűncselekmények.    

A szervezet adatai szerint 2017-ben az Egyesült Államokban az előző évihez képest 17 százalékkal emelkedett a muszlimok ellen  elkövetett zaklatások és bűncselekmények aránya, a CAIR-nak 464 ilyen incidensről van tudomása. Ennek egyharmadát - a CAIR állítása szerint - a szövetségi kormány döntései nyomán követték el. Nihad Awad leszögezte: nemcsak az előítéletesség erősödött, hanem megszaporodott a kifejezetten erőszakos cselekmények aránya is. Awad felhívta a figyelmet arra is, hogy az atrocitások muszlim, vagy muszlim vallásúnak vélt fiatalokat és gyermekeket is sújtanak.

A sajtótájékoztatón Zainab Arain, a CAIR kutatásvezetője azt hangsúlyozta: a muszlimellenes gyűlöletkeltés és az ebből eredő incidensek vádiratot jelentenek a Trump-kormányzat és alkotmányellenes és megosztó politikája ellen.      

Az emberi jogi szervezet összegyűjtötte és dokumentálta a 2017-ben leggyakrabban tapasztalt előítéletes és gyűlöletkeltő cselekményeket, illetve ezek megszaporodását.

A nem erőszakos zaklatások 14 százalékkal emelkedtek, a határátlépésnél tapasztalt megalapozatlan sértegetés és előítéletes bánásmód 13 százalékkal volt gyakoribb, mint egy esztendővel korábban, 12 százalékkal emelkedett a gyűlölet-bűncselekmények aránya, beleértve a fizikai erőszakot, 10 százalékra duzzadtak azok az esetek, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) zaklatott muszlim vallású amerikaiakat. A CAIR jelentése szerint 9 százalékkal növekedett a muszlimok kárára elkövetett munkahelyi diszkriminációk száma is.

Hétfőn egyébként a CAIR közreműködésével, mintegy 800 meghívott részvételével Muszlim Napot tartanak a kaliforniai törvényhozásban, Sacramentóban.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó