Budapesten nyit új kiképzőközpontot a Wizz Air
2018. április 24. 17:11

A budapesti Liszt Ferenc-repülőtér mellett nyitja 2018 végén a régió legnagyobb és legfejlettebb légiközlekedési kiképzőközpontját a Wizz Air.

A légitársaság keddi közleménye szerint a 3800 négyzetméteres kiképző létesítményben az irodák és a 14 tréningszoba mellett két mozgó és egy rögzített szimulátort, egy fedélzeti vészhelyzeti evakuációs kiképző egységet és egy tűzoltás gyakorlására szolgáló egységet is elhelyeznek. Az intézmény napi száz főt meghaladó - később akár 250 fölé növelhető - képzési kapacitást biztosít. A beruházás értékéről a társaság nem kívánt nyilatkozni.

A közlemény idézi a cég üzemeltetési igazgatóját, aki szerint a beruházás nem csak a Wizz Air növekedését támogatja, de a magyar főváros idegenforgalmát és vendéglátását is. Diederik Pen hozzátette, hogy a kiképzőközponttal hangsúlyozni kívánták Budapest jelentőségét a Wizz Air hálózatában.

Elmondta azt is, hogy 2018 végére a légitársaság csapata több mint 1000 pilótát és 2000 légiutas-kísérőt számlál majd, akiket rendszeresen tréningezni kell. A Wizz Air növekedésének köszönhetően ezek a számok 10 éven belül megháromszorozódhatnak.

A közleményben kiemelték továbbá, hogy a nyáron 21 új gép érkezik a társaság európai bázisaira és 4 új célállomással bővül az útvonalhálózat.

Emlékeztettek, hogy Budapest és Athén, valamint a norvégiai Stavanger között márciusban, Budapest és Bázel között pedig a múlt héten indítottak új járatot, továbbá egy új repülőgép is csatlakozott a légitársaság budapesti flottájához, amely így már 11 állandó gépet számlál.

A Wizz Air novemberben jelentette be, hogy az Airbustól 146 új repülőt vásárolnak a részvényesek jóváhagyása esetén. Aktuális listaáron a rendelés értéke meghaladta 17,2 milliárd dollárt, de a közlemény szerint a gyártó jelentős kedvezményt biztosít. Az új repülőgépek szállítása 2022-ben kezdődik, nagyobb részük 2025-ben és 2026-ban - a három éve rendelt 110 új repülő után - érkezhet.

A több mint 4 ezer embert foglalkoztató Wizz Air Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága. Kilencvenhat repülőgépből álló flottája 28 bázisról 44 ország több mint 600 útvonalán 29,6 millió utast szállított a 2018 március végével zárult üzleti évben.

A cég a tavaly márciusban zárult pénzügyi évben 27,5 százalékos emelkedéssel 246 millió eurós adózott eredményt ért el, árbevétele 10 százalékkal 1,5 milliárd euróra nőtt. Váradi József vezérigazgató az eredmények ismertetésekor kiemelte, hogy a Wizz Air 39 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a kelet-közép-európai piacon.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó