Jelentősen megnőtt a migránsok száma Boszniában
2018. május 11. 16:39

Az év eleje óta mintegy 3500 migráns lépett be Bosznia-Hercegovinába, ami háromszorosa a tavaly egész évben regisztráltak számának; a hatóságok szerint új, a korábbinál veszélyesebb balkáni migránsútvonal van kialakulóban.

A Nezavisne Novine című boszniai napilap pénteken emlékeztetett arra, hogy néhány hónapja már lehetett hallani a Görögországból induló, Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián keresztül Nyugat-Európába tartó útvonalról, ám a hatóságok sem vették egészen komolyan, hogy új migránsútvonal alakulhatott ki a Balkánon. Egy csütörtökön közölt összesítés szerint viszont csak ebben az esztendőben már mintegy 3500 illegális bevándorlóról tudnak Bosznia-Hercegovinában, így a hatóságok elkezdték feltérképezni a migránsok mozgását. Azt azonban nem lehet tudni, hogy azok közül, akik beléptek az országba, hányan tudtak továbbhaladni Horvátország felé.

Először Szlovénia adott hangot aggodalmának néhány héttel ezelőtt, Horvátország viszont közölte: a helyzet egyáltalán nem drámai - írta a boszniai újság.
A hivatalos adatok szerint május eleje óta naponta 80-120 migráns érkezik Boszniába, az elhelyezésükre létrehozott befogadóközpontok pedig már régen megteltek, ezért sokan közülük a szabad ég alatt alszanak, illetve rögtönzött sátortáborokat hoztak létre Szarajevó több parkjában.

A hatóságok közlése szerint nehéz az illegális bevándorlók azonosítása, dokumentumaik ugyanis nincsenek, és nem hajlandóak megadni ujjlenyomataikat, mert attól tartanak, hogy ha egy nyugat-európai országban illegális bevándorlóként elfogják őket, vissza fogják toloncolni Boszniába, hiszen ott már regisztrálták belépésüket.

Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat két évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. A migrációval foglalkozó szervezetek szerint nem kell attól tartani, hogy a 2015-ös hasonló óriási migránshullám érné el ismét Európát, ám aggodalomra ad okot, hogy a meleg idő megérkeztével egyre több illegális bevándorló érkezik a térség országaiba.

A belgrádi Blic című napilap is foglalkozott pénteken a témával. Az újság információi szerint a Balkánon áthaladó migránsok nemzetiségi összetétele is eltér a három évvel ezelőtti hullámban érkezőkétől. Míg korábban főként szíriai bevándorlókról lehetett hallani, most a legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból, Törökországból, Algériából, Líbiából és Marokkóból érkeznek, de vannak közöttük koszovóiak is.

A Bosznián és Horvátországon át vezető útvonal nehezebb és veszélyesebb a korábbinál, ugyanis hegyes vidéken kell áthaladni, valamint a Horvátország és Szlovénia között természetes határt képező, heves sodrású Kupa folyón is át kell kelni. A folyóba már több migráns is belefulladt.

A Blic közlése szerint Horvátország azért nem beszél a migránsok megnövekedett számáról, mert ha bebizonyosodik, hogy a megerősített határvédelem ellenére is napi több tucat illegális bevándorló lép be az országba, az veszélybe sodorja Zágráb azon ambícióját, hogy 2020-ra a schengeni övezet tagjává váljon.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó