Heves viták Jeruzsálem státuszáról
2018. május 15. 23:26

Izrael tartsa tiszteletben a palesztinok jogát a békés tüntetésekre

A lengyel külügyi tárca a gázai övezeti fejlemények kapcsán arra hívta fel kedden Izraelt, hogy tartsa tiszteletben a palesztinok jogát a békés tüntetésekre. Aláhúzták egyúttal, hogy ezt a jogot a palesztinok nem használhatják ürügyként az erőszak alkalmazására.

A varsói külügyminisztérium honlapján olvasható nyilatkozatban leszögezik, hogy Izrael jogosult saját határainak védelmére, szorgalmazzák viszont e tekintetben az "arányos erő alkalmazását".

Varsó a dokumentumban a kétállami megoldás mellett áll ki, ezt tarja az izraeli-palesztin konfliktusban egyedüli lehetséges eszköznek "az igazságos és állandó béke" elérésére.

A lengyel külügyi tárca Twitter-honlapján kedden közzétett információ szerint Jacek Czaputowicz külügyminiszter aznap török hivatali kollégájával beszélt telefonon. Mevlut Cavusoglu arra kérte Czaputowiczot, hogy támogassa Törökországot az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a Gázai övezetről folytatott keddi vita során. Lengyelország januártól nem állandó tagja, május elejétől pedig soros elnöke a BT-nek.

A török külügyminisztérium a gázai övezeti események kapcsán kedden arra kérte Izrael ankarai nagykövetét, hogy "egy időre térjen haza", miután előző nap az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen tüntető palesztinok közül az izraeli rendőrség mintegy 60-at megölt a Gázai övezetben. Izrael válaszként ideiglenesen kiutasította Törökország jeruzsálemi konzulját.

Erdogan: Netanjahu egy "apartheid állam" miniszterelnöke

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy "apartheid állam" miniszterelnöke, amely ENSZ-határozatokat megszegve több mint 60 éve megszállás alatt tartja egy védtelen nép földjét - írta Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Twitter-fiókján.

Bejegyzésében úgy fogalmazott: Netanjahu "kezéhez palesztinok vére tapad és nem tudja leplezni bűneit azzal, hogy Törökországot támadja." A Nagy-Britanniában tartózkodó Erdogan az izraeli miniszterelnökhöz intézve szavait hozzátette: "Akarsz leckét emberiességből? Olvasd el a tízparancsolatot."

Benjámin Netanjahu néhány órával korábban maga is élesen bírálta Erdogant, amiért a török államfő népirtásnak nevezte a Gázai övezetnél előző nap lezajlott, mintegy hatvan palesztin halálát okozó erőszakos cselekményeket.

"Erdogan a Hamász egyik nagy támogatója, ezért kétségkívül sokat tud a terrorról és a tömegmészárlásról. Jobban tenné, ha nem oktatna ki minket az erkölcsről" - jelentette ki Netanjahu.

A török külügyminisztérium Netanjahu szavait követően bekérette Izrael ankarai nagykövetét, Eitan Naehot, majd közölte vele, hogy "az lesz a helyes, ha egy időre visszatér hazájába". Ankara hétfőn konzultációra hazahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét is.

Erdogan legutóbb tavaly decemberben "terrorállamnak" és "gyerekgyilkos országnak" minősítette Izraelt azután, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi amerikai nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte.

Törökország és Izrael hat év viszálykodás után, 2016 júniusától kezdődően állította helyre diplomáciai kapcsolatait, s nevezett ki ismét nagyköveteket Ankarába és Tel-Avivba. Izrael részben feloldotta Törökország számára a Gázai övezet blokádját is, így Ankara humanitárius segélyeket küldhetett a térségbe.

A két ország viszonya 2010 májusában romlott meg, amikor a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek.

A köztes időszakban Erdogan többször nevezte "hitlerinek" is Izrael politikáját.

Az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, a Gázai övezetben zajló tömegtüntetések során az izraeli hatóságok mintegy 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek. Izrael azzal indokolta a beavatkozást, hogy a katonák a bevett protokoll szerint jártak el, megakadályozandó a palesztinok áttörését a határkerítésen.

Nikki Haley: Jeruzsálemet kell elismerni Izrael fővárosaként

Csakis olyan izraeli-palesztin békemegállapodás születhet, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként -  hangsúlyozta  Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági  Tanácsának ülésén kedden.

Nikki Haley  úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezése Jeruzsálembe semmiképpen nem ássa alá" az izraeli-palesztin békemegállapodás esélyét.

Az amerikai diplomata megjegyezte: minden országnak szuverén joga, hogy abban a városban legyen a nagykövetsége, ahol akarja. Hozzátette: "Izrael abban a Jeruzsálemban építette ki fővárosát, amely évezredekkel ezelőtt a zsidóság fővárosa volt, és az Egyesült Államoknak el kell ismernie ezt a valóságot".

Úgy értékelte, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezése " helyes döntés volt", és a Gázában kirobbant erőszaknak szerinte semmi köze ehhez a lépéshez. Azt állította, hogy Izrael "visszafogottan reagált" az erőszakra, és a Hamaszt  vűádolta az erőszak kirobbantásával.

"A mostani BT-ülésen résztvevő  országok közül egyik sem cselekedett volna visszafogottabban, mint Izrael" - fogalmazott, s azt hangoztatta, hogy a Hamasz már évek óta erőszakra buzdított,  jóval azelőtt,  ogy Washington áthelyezte a nagykövetségét Jeruzsálemba.      
 
Haley sajnálkozását fejezte ki a halálos áldozatok miatt, de úgy vélekedett, hogy a térségben másutt is van erőszak, és az ENSZ nem  foglalkozik eleget Irán beavatkozásával Szíriában és Jemenben.
 
Elfogadhatatlanok a gázai erőszakos cselekmények
 
Elfogadhatatlannak nevezte Didier Reynders belga külügyminiszter kedd délután a Gázai övezet és Izrael határán előző nap kirobbant erőszakcselekményeket, hangsúlyozva, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezése csak az úgynevezett kétállami megoldással képzelhető el.
 
Reynders szerint a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges iszlamista szervezet kereste a provokáció lehetőségét, amikor teljesen felelőtlenül tüntetésre szólította fel a palesztinokat az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitása miatt. Hozzátette, az izraeli válaszlépések mindemellett teljességgel aránytalanok voltak.
 
A tárcavezető úgy vélekedett, hogy mielőbb nemzetközi vizsgálatot kellene indítani a történtek pontos felderítésére. Emellett emlékeztetett rá, hogy Belgium határozottan ellenezte az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe.

"Donald Trump elnök döntése feszültséget szított" - mondta a Le Soir című belga napilapnak.

Végezetül kiemelte: az Európai Uniónak egységes álláspontot kellene képviselnie az ügyben, és támogatnia kell a felek közötti béketárgyalások felújítását.
Simona Frankel, Izrael belgiumi nagykövete ezzel szemben azt hangoztatta egy keddi rádióinterjúban, hogy a történtekért kizárólag a "Gázában élő palesztinokat túszul ejtő" Hamász a felelős, amelynek vezetői úgy döntöttek, hogy "feláldozzák fivéreiket és nővéreiket egy, a televíziókban közvetített háborúért".

Hangsúlyozta, nagyon sajnál minden áldozatot, még akkor is, ha "terroristák", mint a hétfői gázai összecsapások több mint ötven halottja, akik megpróbáltak a kerítést áttörve bejutni Izrael területére.

"Meg akarjuk védeni az országunkat. Inkább a bírálatokat választjuk a későbbi részvétnyilvánítások helyett" - fogalmazott.

A palesztin áldozatokra vonatkozó kijelentése miatt a belga külügyminisztérium délután bekérette az izraeli nagykövetet. "Sok mindent végig tudunk hallgatni, de vannak bizonyos határok" - mondta a belga diplomácia vezetője.
 
Törökország arra kérte az izraeli nagykövetet, hogy "egy időre térjen haza"
 
A török külügyminisztérium arra kérte kedden Izrael ankarai nagykövetét, Eitan Naehot, hogy "egy időre térjen haza", miután előző nap az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen tüntető palesztinok közül az izraeli rendőrség mintegy 60-at megölt a Gázai övezetben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.
 
A beszámoló szerint a török külügyi tárca bekérette az izraeli diplomatát, így tiltakozva országa viselkedése ellen, majd közölte Naehhal, hogy "az lesz a helyes, ha egy időre visszatér hazájába".

Binali Yildirim török miniszterelnök néhány órával korábban a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén arról beszélt, hogy a muzulmán országoknak feltétlenül felül kell vizsgálniuk kapcsolataikat Izraellel.

Ankara hétfőn konzultációra hazahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét, háromnapos gyászt hirdetett a palesztin áldozatok emlékére, és összehívta péntekre az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését.

Az állami intézmények kedden félárbocra eresztették a török zászlókat.

Törökország és Izrael 2016 nyarán, hat év viszálykodás után békélt meg egymással, s neveztek ki ismét nagyköveteket Tel-Avivba és Ankarába.

A két ország viszonya azután romlott meg, hogy 2010 májusában a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és odaköltözteti eddig Tel-Avivban működő nagykövetségét. A jeruzsálemi amerikai követséget hétfőn avatták fel ünnepélyesen, az ellene tiltakozó palesztinok közül az izraeli rendőrség pedig mintegy 60 embert agyonlőtt és a jelentések szerint legalább 2700-at megsebesített.
 
Moszkva aggodalmának adott hangot a gázai övezeti erőszak miatt
 
A legmélyebb aggodalomra ad okot a gázai övezeti helyzet, ahol többtucatnyian haltak meg a tömeges tiltakozások során, amelyek amiatt robbantak ki, hogy az Egyesült Államok áthelyezte izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Szocsiban újságíróknak.
 
Emlékeztetett rá, hogy Moszkva kezdettől fogva hangot adott aggodalmának Washington azon lépéseivel kapcsolatban, amelyek a feszültség fokozásához vezethettek a Közel-Keleten. Peszkov elmondta, hogy Moszkva figyelemmel követi a helyzet alakulását, és továbbra is azon az állásponton van, hogy az összes érintett félnek, és főleg a "kvartett" tagjainak - az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, az EU-nak és az ENSZ-nek - tartózkodniuk kell a feszültség növekedéséhez vezető lépésektől.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke Facebook-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történt áttelepítésével Washington végérvényesen aláaknázta a közel-keleti konfliktusban játszott közvetítő szerepét.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának hétfő éjjeli közlése szerint 58-ra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán hétfőn palesztin tüntetők és izraeli katonák között lezajlott összecsapások halálos áldozatainak száma. A kizárólag a palesztin tüntetők oldaláról kikerült halálos áldozatok mellett 2771 palesztin sebesült meg, közülük 1373-an éles lőszerrel leadott lövésektől.
 
A muzulmán országoknak felül kell vizsgálniuk kapcsolataikat Izraellel
 
A muzulmán országoknak feltétlenül felül kell vizsgálniuk kapcsolataikat Izraellel, miután az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, és a Gázai övezetben zajló tömegtüntetések során legkevesebb 59 palesztin meghalt - jelentette ki Binali Yildirim török miniszterelnök kedden a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.
 
Yildirim kifejtette: Izrael "golyózáport szórt az elnyomott és ártatlan palesztinokra", e kegyetlenkedéssel szemben az iszlám világ nem maradhat csendben, egységet és összetartozást kell sugároznia.
 
Washington hétfői lépése "olaj a tűzre" a Közel-Kelet békéje szempontjából, "a tegnapi nap pedig úgy vonul be a történelembe, mint amelyen muzulmánok vérét ontották" - fogalmazott a török kormányfő.

Yildirim emlékeztetett: Törökország a minisztertanács hétfő esti ülése után összehívta péntekre az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését.

Az OIC legutóbbi decemberi rendkívüli ülésén Isztambulban arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként és az egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket. A palesztin területek közigazgatási központja jelenleg a ciszjordániai Rámalláh. Az OIC decemberi tanácskozására azután került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

Törökország szerint az izraeli-palesztin konfliktusra a megoldás egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása lenne az 1967-es határok alapján, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

Yildirim bejelentette, hogy pénteken "Kiállás az üldöztetés ellen" mottójú tüntetés lesz péntek délután Isztambulban, amelyre minden török állampolgárt várnak.
Ankara hétfőn konzultációra hazahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét, emellett háromnapos gyászt hirdetett a palesztin áldozatok emlékére, az állami intézmények kedden félárbocra eresztették a török zászlókat.

Törökország és Izrael 2016 nyarán, hat év viszálykodás után békélt meg egymással, s neveztek ki ismét nagyköveteket Tel-Avivba és Ankarába.

 
 

 

MTI
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó