Palkovics: cél a kkv-k versenyképességének javítása
2018. május 16. 00:32

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium legfőbb feladata a magyar kis- és közepes vállalkozások termelékenységének, innovációs és versenyképességének javítása, hogy a kkv-szektor által előállított termékek minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek - mondta Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában kedden, Budapesten.

Hangsúlyozta, minél nagyobb hozzáadott értéket képviselnek a magyar tulajdonban lévő vállalkozások, az ország gazdasága annál ellenállóbb a krízisekkel szemben.
   
Palkovics László közölte, bár a magyarországi vállalatok 97 százaléka magyar tulajdonban van, és ezek foglalkoztatják a magyar munkavállalók 75 százalékát, a 3 százaléknyi multinacionális cég által előállított termékek magasabb hozzáadott értéket képviselnek.    
 
A kkv-k versenyképessége a vállalkozások adó- és adminisztrációs terheinek csökkentésén keresztül növelhető, az innovációs képesség erősítéséhez azonban források mellett az egyetemek támogatására is szükség van. A vállalkozások termelékenysége az új technológiák alkalmazásával javítható - mondta a miniszterjelölt.
   
A kormány arra törekszik, hogy a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítható összeg 2020-ra érje el a GDP 1,8 százalékát, ez tavaly 1,3 százalék körül mozgott - tette hozzá.    
 
Palkovics László szólt arról is, hogy a miniszterelnök a világgazdaságban zajló változások, mint az automatizáció, robotika hatására döntött az új minisztérium felállítása mellett.
 
A tárca széles portfólióval rendelkezik, tekinthető gazdasági, közlekedési, energetikai, innovációs, valamint a szakképzésért és az uniós források koordinálásáért felelős minisztériumnak is.
        
Közölte, az Európai Uniós források koordinációjáért felelős államtitkárság vezetőjének Schanda Tamást kérte fel. Legfontosabb teendője a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklus tervezése, előkészítése. Egyúttal fel kell készítenie a magyar feleket az újfajta támogatási időszakra, amelynek pozitívuma, hogy jelentősen emelkedik az innovációra szánt  összeg, de ezek nagyobb része csak Brüsszelben lesz elérhető. Ahhoz, hogy Magyarország részesüljön ezekből a támogatásokból, együttműködésre lesz szükség a magyar és a külföldi szereplők között.       
 
D_NOE20180515020   
Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt (b3) kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 15-én. Mellette Cseresnyés Péter (b2) és György László (j) államtitkárjelöltek. MTI Fotó: Bruzák Noémi
 
Tordai Bence (Párbeszéd), a bizottság tagja szerint Palkovics László túl optimistán látja a világgazdaság átalakulását, ha hisz abban, hogy a technológiai újítások, a negyedik ipari forradalom hatására több munkahely jön létre a megszűnőknél.    
 
Palkovics László erre azt felelte: a technológiai váltások munkaerőpiacra gyakorolt hatásait nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy olyan munkakörök, szakmák jönnek létre, amelyek ma még nem léteznek.  
  
A Párbeszéd politikusa érdeklődött még az uniós vállalkozásfejlesztési források megoszlásáról is, mert mint mondta, ezek 66 százaléka Magyarországon a külföldi tulajdonú, jellemzően multinacionális vállalatokhoz kerül. Palkovics László erre kijelentette: a kérdező adatai tévesek, mert az uniós támogatások 80 százaléka a magyar kkv-vállalkozásokhoz kerül.
 
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), a bizottság tagja megkérdezte, miként egyeztethető össze az "állítsuk meg Brüsszelt kampánnyal" az, hogy a miniszterjelölt szerint együttműködés szükséges Brüsszellel.    
 
Palkovics László úgy fogalmazott: az uniós támogatások az uniós tagsággal függnek össze, Brüsszellel azonban fennáll egy másik viszony is, az úgynevezett politikai kategória, a kettőt nem szabad összekeverni.
 
Azokat az ügyeket, amelyek Magyarország uniós tagságából adódnak, a minisztérium korrekt módon fogja kezelni - tette hozzá.   
 
Szatmáry Kristóf (Fidesz), a bizottság alelnökének kérdésére, hogy miként teszik népszerűvé a fiatalok körében a szakmákat, a miniszterjelölt olyan eseményeket említett példaként, mint a Szakmák napja.  
  
A vállalkozásfejlesztési bizottság 6 igen szavazattal, 4 nem szavazat mellett támogatta a miniszterjelölt kinevezését.
MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó