Az afgán kormányerők visszaverték az ostromló tálibokat
2018. május 16. 09:52

Az afgán kormányerők visszaverték a tálib lázadók Faráh tartományi székhely ellen intézett összehangolt támadását - közölte szerdán Abdul Basír Szalangi, a nyugat-afganisztáni Faráh tartomány kormányzója.

Szalangi szerint a tartományi székhelyért 22 órán át vívott harcokban több mint 300 tálib fegyverest öltek meg. A kormányerők oldalán 25-en estek el, és öt civil is életét vesztette – mondta. Egészségügyi források több tucat sebesültről tájékoztattak.

Kandahár és Hilmend tartományból erősítés érkezett a helyszínre, és az afgán, valamint az amerikai légierő is besegített az ott harcoló katonáknak.

Szerda reggel már csak szórványos harcok voltak Faráh peremkerületeiben. A helyi lakosok megkezdték a város megtisztítását, a tálibok holttesteinek eltávolítását az utcákról.

A térségben hónapok óta tartó heves harcok után kedd este már olyan híradások érkeztek Faráhból, hogy a szélsőségesek lerohanták a tartományi székhely nagyobb részét, és a harcok már a tartományi rendőrség főhadiszállása, a hírszerzés egyik létesítménye, illetve egy börtön körül zajlottak.

Az összecsapások során egy öngyilkos merénylő levegőbe röpítette autóját az afgán titkosszolgálat helyi központja előtt. A támadásban a biztonsági erők legalább 12 tagja vesztette életét – mondta el Hajr Mohammad Nurzai tartományi tanácsos.

Mohammad Radmanis afgán védelmi minisztériumi szóvivő közölte, hogy az afgán erők újabb ellenőrzőpontokat állítottak fel a támadás után a nagyobb biztonság érdekében.

Az Iránnal határos Faráh tartomány az ópium-előállításáról elhíresült Hilmend szomszédságában található, s mint ilyen, kulcsfontosságú terület a kábítószercsempészek számára. A tálibok egyik fő bevételi forrása a drogokból származik. Faráhban többször zajlottak heves összecsapások az elmúlt években. A felkelők tavaly háromszor próbálták meg elfoglalni a tartományi székhelyet.

A felkelők április 25-én meghirdetett tavaszi offenzívájuk kezdete óta országszerte megszaporodtak a támadások a kormányerők ellen.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó