Nem csitul a Martin Selmayr főtitkár körüli botrány
2018. május 16. 11:58

Vitatott kinevezés

Nem tudja lerázni magáról a Selmayr-botrányt az Európai Bizottság: ezúttal az unió ombudsmanjaként tevékenykedő Emily O’Reilly indított hivatalos vizsgálatot a német jogász kinevezésének vitatott körülményei miatt. Az Euractiv hírportál információi szerint O’Reilly június 15-ig vár választ az Európai Bizottságtól arra vonatkozóan, hogy a testület miként kívánja orvosolni a Martin Selmayr előléptetése nyomán bekövetkezett imázsromlást.

Mint ismert, a 47 éves diplomata korábban Jean-Claude Juncker kabinetfőnökeként tevékenykedett, ám februárban a nyilvánosság kizárásával, teljesen váratlanul választották meg az Európai Bizottság főtitkárának.

A rossz nyelvek szerint Juncker percekkel Selmayr kinevezése előtt értesítette a végrehajtó testületet a korábbi főtitkár távozásáról, így gyakorlatilag esély sem volt rá, hogy a pozíciót meghirdessék, és az uniós berkekben a szigoráról ismert németnek vetélytársai akadjanak. Az EU ombudsmanja most az európai parlamenti delegációktól származó panaszokra hivatkozva indított vizsgálatot az ügyben. Ezt levélben jelezte a bizottságot elnöklő Jean-Claude Junckernek, aki szóvivője útján tegnap arról biztosította O’Reillyt, hogy a megadott határidőig választ kap az aggályaira.

Hivatali vizsgálat indult Jean-Claude Juncker gyors döntése kapcsán Fotó: MTI/EPA/Olivier Hosle

Az ír ombudsman egyébként nemcsak a kinevezés átláthatóságát, hanem az Európai Bizottság átpolitizált munkavégzését is firtatja. Egyik kérdése épp arra vonatkozik, hogyan lehetséges, hogy valaki egy vezető politikai pozícióból kerüljön az elméletileg független főtitkárság élére, és a tízezrek munkáját irányító szerv mégis megőrizze a közhasznú jellegét.

A felvetés jogos, ugyanis a főtitkár a Bizottság elő számú „közszolgája”, aki meglehetősen kiterjedt hatáskörökkel rendelkezik. – A főtitkár többek között az adminisztratív ügyekért és az összeférhetetlenségre, illetve az uniós forgóajtókra vonatkozó kérdésekért felel – írta cikkében az uniós lobbifolyamatokat elemző Corporate Europe Observatory nevű szervezet, humorosan hozzátéve: Martin Selmayr számára ez már amiatt sem jelenthet gondot, mert maga is a forgóajtón túlról érkezett a pozíciójába.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó