La Libre: Kádár szerint Soros összeesküdött ellene
2018. május 16. 21:13

A nyugat-balkáni országokban érdeklődéssel figyelik, ahogy Orbán Viktor pártállamot hoz létre az Európai Unión belül, a térség "erős emberei" kezdik azt hinni, hogy importálhatják a "hamis demokrácia" modelljét, illetve a kormányfő retorikáját és taktikáját - írta szerdán a Politico.

A brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikk szerint az uniós csatlakozásra váró balkáni államok vezetői látják, hogy az EU nem képes megfelelő válaszokat adni a magyar helyzet jelentette kihívásra és az országban burjánzó korrupcióra. Mint írták, az illiberális demokrácia modellje azért annyira "fertőző", mert nem igényel semmilyen koherens ideológiát, mindössze egy másiknak az elutasítását. A magyar kormányfő a szerző szerint ráadásul nem létező ellenségekkel harcol. Amennyiben az Európai Unió hagyja, hogy Magyarország tovább csússzon a kleptokrácia irányába, akkor a Nyugat-Balkán is követni fogja ezt a mintát. Ha nem sikerül visszafordítani az egypárti fordulatot az uniós tagállamokban, az veszélybe sodorja a jövőbeli bővítéseket is, az EU pedig olyan demokráciák és autokráciák közösségévé válik, amelyet csak a szabadkereskedelem tart össze - hangsúlyozta Srdan Cvijic, azzal vádolva Orbán európai szövetségeseit, hogy "bűnrészesek a polgári szabadságjogok elleni támadásokban".

A La Libre Belgique című belga napilap internetes cikkében párhuzamot vont a mai politikai helyzet és a rendszerváltás előtti Magyarország között. A cikk szerzője szerint Kádár János meg volt győződve arról, hogy Soros György összeesküdött ellene, valamint pártja és a Népköztársaság ellen. A cikkíró ironikusnak nevezte, hogy harmincnégy évvel a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti alapítását követően azok a korábban más nézeteket valló antikommunisták, akiket az amerikai milliárdos akkor támogatott, ma ellene fordulnak. Az egykori fiatal demokraták vezetője, Orbán Viktor időközben a liberálisok üldözőjévé vált - írta.

Orbán Viktor eddigi kormányzásainak főbb jellemzőit összegző és a most kezdődő kormányzati ciklus várható hozadékairól szóló írást jelentetett meg szerdán a Magyar7 című felvidéki magyar konzervatív hetilap. Az "Orbán Viktor negyedszer - történelem szemmagasságban" című írásában, a lap kommentátora, Kolek Zsolt megállapítja: "a magyar társadalom kiábrándult a számára illúzióvesztést hozó liberális demokráciából (...) alkotmányozó többséghez juttatva az érdekelvűen patrióta, etatista politikát kínáló Orbán Viktort." A magyar miniszterelnök expozéjában "jó kormányos magabiztosságával tűzött ki ambíciózus célokat", az unió és a világgazdaság legszűkebb magjához való felzárkózással nagyon magasra tette a lécet. Hozzátette: bár Orbán híveit az elmúlt nyolc év kijózanította az idealizmusból, de egyedül róla feltételezhetik, hogy "képes az országot a centrumba tolni." A Magyar 7 kommentátora megjegyzi: "az ország súlyánál lényegesen nagyobb befolyással bíró kormányfő" szavaiból azt érezni, hogy már szűknek érzi Magyarországot, és tágabb porondra, Európába vágyik, "ahol az új korszellemet leginkább érteni vélő politikusok egyike." Hozzáteszi: ma Orbán még a kisebbségi vélemény egyik legmarkánsabb képviselője, de a jövőben a többség hangadója lehet, s ez új távlatokat nyithat nemcsak a kormányfő karrierjében, hanem az ország lehetőségeiben is.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Történelmi bűn a német nemzetiség egykori elüldözése
  Történelmi bűnnek nevezte a német nemzetiség egykori elüldözését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen szombaton a Békés megyei Eleken.
 • Az ellenzék közösségteremtő ereje
  Arról van szó, hogy a bolsevik-jakobinus-liberális ellenzék egyetlen politikai mondanivalója – azon túl, hogy itt minden rettenetes, és holnap összeomlik az ország – az, hogy a miniszterelnök egy…
 • Munkavállalói félelmekre alapozva növelnék az elégedetlenséget
  A munkavállalók széles rétegeiben nincs jelen az az elégedetlenség, amelyet az ellenzéki pártok, civil szervezetek próbálnak felkorbácsolni – hangsúlyozta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a nemzetközi baloldal által is támogatott, a magyarok félelmét feltáró kutatások eredménye alapján.
MTI Hírfelhasználó