Toroczkai a Jobbik szakadását vizionálja
2018. május 17. 10:31

Súlyos döntések vannak készülőben, egy önálló platform is létrejöhet a Jobbikon belül, de egy új mozgalom sem kizárt – mondta a Promenád.hu-nak Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere beszélt többek közt a Jobbik elnökválasztási kampányának egyenlőtlen feltételeiről, a párt elveszett lelkéről, baloldalra húzásáról, valamint Márki-Zay Péter politikai hullarablásáról.

Vona Gáborék olyan elnökjelöltet akartak, aki alázatos ugyan, csak éppen feléjük, nem pedig a haza és a nemzet irányában – mondta a Sneider Tamással szemben alulmaradt ásotthalmi polgármester a Promenád.hu-nak adott interjújában. Toroczkai László hangsúlyozta: nem voltak egyenlőek a feltételek, abszolút lejtett a pálya.

– Vona beszéde sem volt fair, a jelek szerint a leköszönő elnök képtelen elereszteni a hatalom gyűrűjét – fogalmazott Toroczkai, aki úgy látja, elégszer bizonyította, hogy a párt érdekében többször is önként hátralépett a Jobbik érdekében, amikor Vona Gábor és Szabó Gábor pártigazgató a személye miatt aggódott, pedig mint mondta: „2006-tól kezdve az első vonalban én vittem a bőrömet a vásárra a Gyurcsány-kormány ellen, nem Vona Gábor.”

A polgármester nem érzi úgy, hogy háttérbe kellene vonulnia, szerinte morális értelemben nem veszített a tisztújításon.

– A tagság többsége mögöttem van, hiszen ebben a körben lényegesen többen élnek a pártért, mint a pártból, szemben a pártelittel – mondta Toroczkai, aki a tagok többségével együtt már a saját bőrén érzi, hogy Vona 2016-ban elvette a párt lelkét.

– Valami történt, valami megfordult, az tagadhatatlan, ráadásul az orrom előtt, hiszen épp ebben az időben voltam a párt egyik alelnöke. Jelenleg úgy érzem magam, mint egy szép zsebkendő, amit 2016-ban meglobogtattak, hogy itt van a kezünkben, majd belefújták az orrukat, és most el akarják dobni. De ezt azért velem nem lehet megtenni, nem fog menni! A keserűségen túl az az igazi problémám, hogy nagyon komoly morális deficitet érzek a Jobbikban: a tagság végérvényesen elszakadt a Bécsi úti pártszékházban ülőktől, és ez eszkalálódni fog a következő hetekben-hónapokban – fogalmazott, kitérve arra, hogy Vona Gáborék éppen azokat az eszközöket alkalmazták vele szemben a párton belül, amelyek miatt a Jobbik a Fideszt támadja.

„Megeshet, hogy egy új mozgalmat alakítunk” Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Mint mondta, a történet nem ért véget május 12-én. – Az idő mindenesetre sürget, hiszen a Jobbik vezetőválságban szenved, egyre színtelenebb és szagtalanabb, ráadásul a szürreális kettős mérce szétfeszíti a kereteket – mondta.

Hozzátette: súlyos döntések vannak készülőben. – Minimum valamilyen platformban gondolkodunk a Jobbikon belül, de könnyen megeshet, hogy egy új és önálló mozgalmat alakítunk, hiszen a tagság többségének határozott igénye van erre.

A Jobbik balra nyitását összeegyeztethetetlennek tartja politikai hitvallásával és erkölcsi értékrendjével. „Az első pillanattól kezdve nem szimpatikus számomra, amit Márki-Zay Péter művel, ezt többször jeleztem is Szabó Gábor pártigazgatónak. (…) Az ilyen embert kizárólag a hatalomvágy motiválja” – fogalmazott Toroczkai.

Arra a felvetésre, hogy van-e a Spinoza Házból vagy Heller Ágnestől visszaút, a volt alelnök úgy reagált: „Az a legnagyobb félelmem – és e tekintetben nem bánkódom, hogy nem vagyok már benne az elnökségben –, hogy azokká válunk, akik ellen húsz évvel ezelőtt elkezdtük a küzdelmet. Szerintem ez a lélek igazi halála.”

A Jobbik-szóvivője az ATV.hu-n „borzasztó szerencsétlennek és kifejezetten károsnak” nevezte a Toroczkaival készült interjút. Mirkóczki Ádám nem tartja jónak, ha a párt belső ügyeire tartozó dolgokat valaki a sajtón keresztül tárgyalja ki.

magyaridok.hu
Címkék:
megmondó
Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Szögi Lajos-emléknap
  Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
 • Az ellenzék mélységes kútjai
  Ehhez elég volt a török államfő látogatása és máris kiderült, hogy milyen fantasztikus rejtett szellemi tartalék van a magyar ellenzékben.
 • Kilépett a parlamentből… vagyis…
  Noha a Flaszterparaszt szellemi variabútorzata meglehetősen szerény: egy Lenin-képből és egy szalmazsákból áll, ezt variálja.
 • Szónok a térről
  A mai magyar baloldali ellenzéket meg a klasszikus retorikai alapfogalmakat és művelőiket persze nem illő összevegyíteni.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI