Politikai földrengést ígér az új római kormány
2018. május 17. 10:45

A brexithez fogható jelentőséggel bírhat, amennyiben megalakul az euroszkeptikus római kormány. Mind a Liga, mind pedig az Öt Csillag Mozgalom először az Európai Uniónak menne neki.

Az uniós szerződések újragondolása, illetve a stabilitási és növekedési paktum szabályainak átdolgozása is szerepel az olasz Liga és Öt Csillag Mozgalom kormányprogramjában, amelyet tegnap szellőztetett meg az európai sajtó.

A 39 oldalas dokumentum léte jól jelzi, hogy valóban finisükbe érkeztek az eurokritikus tömörülések sokáig kudarcosnak tűnő együttműködési tárgyalásai, és ha hinni lehet a sajtóhíreknek, Brüsszelben a görög Sziriza 2015-ös hatalomra jutásához, illetve a brit EU-távozáshoz hasonlítják az alakulóban lévő római kormány jelentőségét. Mindezt okkal: a pártok tervei között ugyanis 250 milliárd ­eurós adósság-jóváírás, az uniós tagállamok monetáris szuverenitásának visszaállítása, illetve a bevándorláspolitikai szigor fenntartása is szerepelnek.

– Együtt kell az Európai Unió tudtára adnunk, hogy számunkra az olaszok az elsők. Először a valóban fontos feladatokat kell elvégeznünk, és csak utána foglalkozhatunk azokkal az abszurd szabályokkal, amelyek évekkel ezelőtt, egy teljesen más világ idején íródtak – fogalmazott a Liga közgazdászaként ismert Claudio Borghi, utalva többek között az 1997-ben elfogadott stabilitási és növekedési paktum rendelkezéseire.

Utóbbi értelmében az euró­zóna részes államainak gazdasági fegyelmet kell mutatniuk, így államadósságuk nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát, míg a mindenkori költségvetési hiány is „csupán” a bruttó hazai össztermék három százaléka lehet. Olaszország államadóssága jelenleg a GDP 132 százaléka körül mozog, a ­leendő kormánypártok beharangozott, adócsökkentésről és a nyugdíjtörvény módosításáról szóló intézkedései pedig okkal aggasztják az ­EU-t.

Matteo Salvini szerint az uniós döntéshozók kéretlenül avatkoznak be a belügyekbe Fotó: MTI/EPA/Riccardo Antimiani

– Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a gazdasági növekedés közepette Olaszországnak az államadósság lefaragásán kell dolgoznia – kommentálta a programot Valdis Dombrovskis euróért felelős uniós biztos, akinek a szavait ellenérzéssel fogadták Rómában.

A Ligát vezető Matteo Salvini szerint Európa nem megválasztott politikusai újfent kéretlenül avatkoznak bele az olasz belpolitikai folyamatokba. Az euroszkeptikus és bevándorlásellenes pártvezér egyúttal Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős biztosnak is üzent, aki előzőleg a bevándorláspolitikai szigor mellőzését kérte a leendő kormánytól.

Sajtóhírek szerint épp a tömeges bevándorlás jelent törésvonalat a Liga és az Öt Csillag Mozgalom között, utóbbi ugyanis hajlandó lenne egy kevésbé szigorú álláspontot is megfogalmazni. A migráció kezelése tehát a kormányprogram még bizonytalan, körülbelül öt százaléknyi részébe tartozik, írta az EUobserver.

Amennyiben a szakpolitikai kérdések megoldódnak, napokon belül a leendő olasz kormányfő személyének ügye kerülhet terítékre. Mivel

Salvini és az Öt Csillag Mozgalmat vezető Luigi Di Maio is vágyna a pozíció­ra, sajtóforrások szerint az is elképzelhető, hogy a politikusok felváltva szolgálnak majd miniszterelnökként. Mivel a pártok hétfőn újra haladékot kaptak Sergio Mattarella államfőtől a kormányalakításra, legkésőbb jövő hét elejéig meg kell egyezniük az összes kérdésben, különben elkerülhetetlenné válik az újabb parlamenti voksolás.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó