Mladina: Orbán egy nagy Magyarországról ábrándozik
2018. május 18. 16:23

Orbán Viktor a nyílt társadalmi tér fokozatos megnyirbálásával kezdi elérni célját: elszigeteli Magyarországot, amely korábban a szocializmusból a demokráciába való átmenet éltanulójának számított, és igyekszik meggyőzni a magyarokat, hogy az övé az egyetlen helyes világnézet - írja pénteken a Stop Soros törvény tervezett elfogadásával kapcsolatban a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

"Orbán nem akar (egyelőre) kilépni az EU-ból, de abszolút ura akar lenni saját udvarának. S ehhez nincs szüksége arra, hogy Magyarországon működjön egy olyan nemzetközi szervezet központja, amelynek alapelve a nyitottság és a tolerancia" - véli a szerző, Simona Fendrychová.

"A magyaroknak ez többé-kevésbé tetszik is, ahogy azt bizonyos meglepetésre a közelmúltban lezajlott választás is bizonyította" - teszi hozzá a szerző. Szerinte mindezek alapján nem meglepő, hogy a Nyílt Társadalom alapítvány menedzsereinek már elege van mindebből, és másutt keresnek maguknak teret.

"Ez azonban Magyarország, és tulajdonképpen szomszédjai számára is azon alapelvek kudarca, amelyre 1989 után a közép-európai társadalom épült" - írta a lap jegyzete.

A Mladina című szlovén hetilap szerkesztőségi kommentárja szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek egyértelmű terjeszkedési szándékai vannak: azzal, hogy pénzügyileg támogatja más ország politikai pártjait - különösen Szlovéniában és Macedóniában - "nagy Magyarországot" akar létrehozni.

"Orbán nyíltan ábrándozik egy nagy Magyarországról, és amit régen hadsereggel lehetett leigázni, azt ma máshogy kell legyőzni, pénzzel és befektetésekkel, magával a hatalommal" - írta a lap.
Az írás szerint Orbán Viktor olyan rendkívül különleges és nem demokratikus politikát folytat, mint azok a rezsimek, amelyek Európát irányították a múlt század legsötétebb időszakaiban. Az újság szerint nem arról van szó, hogy ismétlődik a történelem, hanem olyan folyamat zajlik, amelyet a demokratikus Európa nagy aggodalommal figyel.

Szlovénia esetében Orbán Viktor pártja kétmillió euróért megvásárolta a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) részvényeit több médiavállaltban, és ugyanezt a taktikát alkalmazza Macedóniában is - állítja a lap.

MTI
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó