Az olasz nemzeti érdekeket erősítené a koalíció
2018. május 19. 08:49

Az olasz nemzeti érdekek erősítését ígérte az EU-szerződések újratárgyalásával a közös kormányzásra készülő Öt Csillag Mozgalom és Liga. A két párt pénteken véglegesített programja az olaszországi migrációs rendszer átalakítására is ígéretet tett.

A harminc fejezetből álló ötvenhat oldalas kormányprogramnak már a harmadik pontja az európai közös agrárpolitika reformját szorgalmazza. Az M5S-Liga dokumentuma hangsúlyozza, erre azért van szükség, mivel a korábbi olasz kormány az európai érdekeket részesítette előnyben a nemzeti igényekhez képest.

A nyolcadik fejezet általánosságban az EU-szerződések újratárgyalásával foglalkozik. Elemzők megjegyezték, hogy a két pártnak az EU-val szembeni kezdeti agresszivitása alábbhagyott. A kormányszerződés korábbi változataiban az Európai Stabilitási és Növekedési Paktum módosításának terve szerepelt, valamint az olasz államadósság részleges elengedése. A pénteken közölt szöveg az olasz államadóssággal kapcsolatban annyit szögez le, hogy az új római kormány célja, hogy "rávegye" az Európai Bizottságot, ténylegesen alkalmazza azt a szabályt, hogy a gazdasági növekedést elősegítő beruházások értékét ne számítsák be a költségvetési hiányba.

A kormányszerződésből eltűnt az euróövezetből való kilépés terve.

A 13. fejezet hosszasan tárgyalja az olaszországi migrációs helyzetet, amelyet fenntarthatatlannak nevez annak költségei és az illegális bevándorlásnak a növekvő szervezet bűnözésre való hatása miatt.. A két párt elkötelezi magát a migrációs nyomás csökkentésére Olaszország külső határain, felül kívánja vizsgálni a földközi-tengeri katonai és humanitárius missziókban való részvételt, amelyek "hátrányosan sújtják Olaszországot az olaszországi kikötők kizárólagos használata miatt". Ez arra utal, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajói jelenleg is majdnem kizárólag az olaszországi partokon kötnek ki.

A két párt szorgalmazza, a menedékkérők kötelező és automatikus elosztását a tagállamok között. Előírja, hogy ha a menedékkérő bűncselekményt követ el, ki kell utasítani Olaszországból. A szöveg közvetve arra utal , hogy az összes Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlót táborokba akarják zárni. Jelenleg ezeknek nagy része szabadon mozog Olaszországban. Minden tartományban egy-egy kiutasítási központot állítanának fel.

A kormányprogram elsődlegesnek és halaszthatatlannak tartja az 500 ezerre becsült illegális bevándorló kiutasítását. Felül kívánják vizsgálni a családegyesítést és a bevándorlóknak juttatott szociális támogatást a "nem jogosultak" kizárásának céljával.

A program előírja a menedékkérők segítésével foglalkozó szervezetek nemzetközi finanszírozásának átláthatóságát.
    

MTI
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó