Szili: a többség szavatolja a kisebbség védelmét
2018. május 19. 08:50

Szili Katalin: a kisebbség identitásának megélése gyarapítja a többségi társadalmat is

A többség igazán csak akkor létezik, ha a kisebbség számára biztosítja identitása  megélésének lehetőségét, amivel pedig maga a többség is gyarapodik - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Páskándi Géza (1933-1995) erdélyi magyar író, költő és publicista mellszobrának koszorúzásán a romániai Szatmárhegyen (Viile Satu Mare) pénteken.

Az Országgyűlés korábbi elnöke a háromnapos Dsida-Páskándi-Jakabffy-napok záróeseményen hangsúlyozta, ha egymás kultúráját tiszteletben tartjuk, akkor azzal leszünk többek, hogy "a demokráciát, az életet tiszteljük".

"A demokrácia próbaköve a kisebbséghez való viszony" - idézte a 85 esztendeje született Páskándi Géza szavait Szili Katalin, majd hozzátette, a demokrácia legbelsőbb lényege, hogy a többség szavatolja a kisebbség védelmét.

A politikus úgy fogalmazott, azok, akik az anyaországon kívül élő magyarként és európai polgárként élnek kisebbségi sorban, nagyon jól tudják, hogy milyen fontos megőrizni a kultúrát, az anyanyelvet, az oktatást és a hagyományokat, történelmünk ismeretét.

Páskándi hitvallását idézve azt mondta, "a többség a kisebbség kovásza nélkül egy lapos kenyér. Ezt üzenhetjük ma innen" - rögzítette Szili Katalin.

Szavai szerint Páskándi Géza élete során mindig az emberi sorskérdésekkel foglalkozott, értelmiségiként és kisebbségiként is "kínzó felelősséget érzett" azért a közösségért, ahová tartozott. Számunkra - ahogy ő fogalmazott - a boldogság a méltó túlélés, de emellett a közösség cselekvő megélése is fontos - tette hozzá.

Kifejtette, a nemzethez tartozás mindig felül kell írja az ideológiai vagy párthovatartozásról szóló vitákat, a nemzeti kérdésekben lenniük kell olyan kapcsoknak, ami összetartják a magyarságot és biztosítják azt, hogy Szatmárhegyen, Kolozsváron és Székelyföldön száz év múlva is legyen magyar szó.

Ehhez azonban egyenlőnek kell tekintsük egymást - folytatta - , tisztelnünk kell egymás kultúráját annak érdekében, hogy ne legyen másodosztályú polgár, hanem mindenki egyenlő legyen ebben az Európában. Szili Katalin szerint ez viszont csak akkor biztosítható, ha mi magyarok is egyet akarunk.

A koszorúzáson beszédet mondott Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, a művelődési házban pedig a Szatmár megyei politikusok és polgármesterek jelenlétében ünnepi műsort tartottak.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által szervezett programsorozaton megemlékeztek a 80 éve elhunyt Dsida Jenő (1907-1938) erdélyi magyar költőről, valamint az 55 esztendővel ezelőtt meghalt Jakabffy Elemér (1881-1963) politikusról, jogászról és publicistáról is. A jeles évfordulók alkalmából irodalmi előadásokat, tanácskozásokat és filmvetítéseket egyaránt tartottak Szatmárnémetiben és Szatmárhegyen.

MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Korszakos győzelmet arattunk
  Korszakos és rekordgyőzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor vasárnap este. "Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első" - ígérte a miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.
 • Az összes megyében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP
  Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1 aktuális csatorna választási műsorában.
 • Semjén Zsolt: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország
  Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban.
MTI Hírfelhasználó