Pert indít Molenbeek polgármestere
2018. május 19. 15:57

Bepereli a brüsszeli Molenbeek negyed polgármestere az amerikai Fox News televízió egyik munkatársát rágalmazás miatt. Francoise Schepmans (képünkön) szerint az újságíró szándékosan rossz hírét keltette a kerületnek többek között azzal, hogy „a dzsihadizmus európai fővárosának” nevezte azt. A polgármester hozzátette, a muzulmánellenes kijelentéseiről ismert brit Katie Hopkins „meg akarja törni Molenbeeket”.

Kettőjük története egyébként egy személyes találkozással kezdődött pár nappal ezelőtt, amelynek során Hopkins nem fedte fel kilétét. A belga sajtó szerint az újságíró megszólította az utcán a polgármestert, kérdőre vonva, miért nem tudták a helyi hatóságok hamarabb elfogni Salah Abdeslamot, a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett fő szervezőjét, miközben a férfi már korábban is ismert volt a bűnüldöző szervek előtt.

A polgármester anélkül, hogy tudta volna, hogy ­szavait rögzítik, azt válaszolta, hogy ez nem a helyi, hanem a szövetségi rendőrség feladata lett volna. Molenbeek azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült: a 2015-ös párizsi és az azokat követő brüsszeli merényletek elkövetői közül hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak a negyedben.

Közben Belgiumban tegnap életét vesztette egy kétéves kislány egy autós­üldözés során, amelynek érintettjei migránsok voltak. A helyi rendőrség több mint 70 kilométeren át üldözte az illegális bevándorlókkal teli kisteherautót, amelyben a kislány is tartózkodott. A rendőrök használták fegyvereiket a jármű feltartóztatására, de emiatt senki sem sérült meg – közölte a Tournai város ügyésze, Frederic Bariseau.

A kislány a kórházba vezető úton vesztette életét, a hatóságok kiemelték, a boncolás fog választ adni arra, hogy mi okozta a halálát. Az üldözés a sajtó szerint a Belgium déli részén található Namur közelében kezdődött és Mons mellett ért véget, a francia határtól nem messze. A kisteherautóban 26 felnőttet és négy gyereket találtak, az illegális bevándorlók Irakból, Afganisztánból és Iránból származtak. A kurd származású kislányt és családját a belga hatóságok korábban Németországba vitték, most onnan próbáltak Nagy-Britanniába eljutni.

magyaridok.hu - MTI
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó