Pravoszláv templomra támadtak fegyveresek Groznijban
2018. május 20. 22:46

Pravoszláv templomra támadt több szélsőséges fegyveres az oroszországi Csecsenföld fővárosában, Groznijban. A kialakult lövöldözésben két rendőr, egy templomlátogató és a támadók közül négyen életüket vesztették. A támadást az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta - jelentette vasárnap a meduza.io orosz hírportál.

A Mihály Arkangyal templomát ért támadás szombat délután történt, de az IÁ csak vasárnap jelentkezett a támadás elkövetéséért.

A templom papja közölte: az épületnek csak az egyik bejárata volt nyitva, a támadók azon akartak behatolni. A papnak és az egyik jelen lévő hívőnek azonban sikerült bezárni a bejárati kaput, megakadályozva így a támadókat a bejutástól. A Kommerszant orosz lap értesülései szerint a támadók túszokat akartak ejteni. A templomban tíz ember tartózkodott, amikor a fegyveresek megérkeztek.

A pap megjegyezte, hogy a támadók azt kiáltozták: Allahu Akbar (Isten a leghatalmasabb)!

A támadás megindítását követően azonban a csecsen rendőrség és különleges alakulatok nagy erőkkel a helyszínre érkeztek, rövid időn belül ártalmatlanítottak négy támadót. A különleges műveletet maga Ramzan Kadirov csecsen elnök irányította. Erről videófelvétel is készült.

Az elkövetőknél kések és pisztolyok voltak. A Kommerszant szerint egy támadónak sikerült elmenekülnie.

Kadirov közölte, hogy a támadók közül hárman csecsenek voltak, egy pedig a térségből érkezett a muzulmán többségű Csecsenföldre. Más források szerint a negyedik terrorista ingusföldi volt.

Az egyik hivatalos verzió szerint a fegyveresek eredetileg a grozniji kormányépületet akarták megtámadni, de ezt a hatóságok megneszelték, így került a választás a keresztény templomra – írta a Kommerszant.

A terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó, amerikai SITE Intelligence Group közlése szerint a támadást az IÁ vállalta.

A meduza.io emlékeztetett, hogy az idén nem ez volt az első támadás, amelyet az IÁ felvállalta. Februárban egy 22 éves férfi nyitott tüzet egy pravoszláv templom látogatóira egy vadászfegyverből a dagesztáni Kizljarban. A merénylő öt ember gyilkolt meg, mielőtt végeztek vele.

https://www.saratov.kp.ru/daily/26831.5/3871290/
https://meduza.io/feature/2018/05/20/v-groznom-napali-na-pravoslavnyy-hram-pogibli-tri-cheloveka-glavnoe

MTI
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó