Új olasz kormány - aggódhatnak Brüsszelben
2018. május 22. 10:43

Több mint két és fél hónapos alkudozás után megalakulhat az új olasz kormány. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga koalíciója veszi át a hatalmat Rómában, egy külsős miniszterelnökkel. Az új kormány programja tele van olyan pontokkal, amelyek komoly aggodalmat okoznak Brüsszelben. Ilyen a bevándorlás ügye is, fel akarják gyorsítani az illegális bevándorlók kitoloncolását, korlátozhatják a civil szervezetek tevékenységét a Földközi-tengeren, és a mecsetek működését is szigorítani akarja az új olasz kormány.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga Giuseppe Conte jogászt javasolja közös miniszterelnök-jelöltként – jelentette be hétfőn Luigi Di Maio, az M5S párt vezetője mikroblogján. „Igazán büszke vagyok, hogy Giuseppe Contéra esett a választás, hogy ő legyen a két párt megegyezésén alapuló politikai kabinet vezetője” – írta Di Maio.

Di Maio szerint annak ellenére, hogy Conte nem szerzett parlamenti mandátumot, az M5S párt a létrehozandó kabinet tagjának jelölte.

A 2018. március 1-i képen Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom párt vezetője (b) és Giuseppe Conte 54 éves jogász kezet fog egy politikai rendezvényen Rómában.(MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Elsők az olaszok

Luigi Di Maio kijelentette: „elsők az olaszok”. Az Öt Csillag Mozgalom azért született, hogy a közvetlen demokrácia eszközeként az Európai Unió felülről érkező szabályaival szemben az olaszok érdekeit képviselje.

Matteo Salvini, a Liga vezetője is ugyanezt hangsúlyozta,  az olaszok érdekeit fogják szem előtt tartani. A közös kormányszerződésükben az európai uniós szerződések felülvizsgálata is szerepel, ugyanakkor megnyugtatták az uniót és a külföldi megfigyelőket, miután a piac nagyon negatívan reagált a születendő olasz kormány hírére.

Azt hangoztatták, hogy nem kell félni az új olasz kormánytól, mindent tiszteletben fognak tartani, de „elsők az olaszok”, valamint az olaszok érdekei – erről beszélt Matteo Salvini. Az elemzők szerint a születendő római kormánnyal már meg is kezdődött az európai parlamenti választások kampánya.

Mintának tekintik a magyar bevándorláspolitikát

A Liga sok szempontból mintának tekinti a magyar bevándorláspolitikát, azonban van egy olyan pont, ahol ellentét lehet Róma és Budapest között. Az olaszok ragaszkodnának a kötelező kvótákhoz.

Nagyon általánosan fogalmaz a két párt közös kormányszerződése, automatikusan a menedékkérők áthelyezését szorgalmazza, és kötelező jelleggel, de ezt részletesen nem bontakoztatja ki. Ennél is fontosabb, hogy a Liga, amely a belügyminiszteri tárca várományosa, a választási kampányában Orbán Viktort nevezte meg példaképének, ami az európai migrációs politika új irányát illeti.

Ebben a kormányszerződésben a külső határvédelem erősítése szerepel, a nem kormányzati szervezetek külföldi finanszírozásának az átláthatósága, kötelező jelleggel, és az illegális bevándorlók eltávolítása Olaszországból.

Jelenleg úgy tűnik, hogy prioritásnak a Liga vezette belügyminiszteri tárca számára nem a menedékkérők áthelyezése lesz – erről valószínűleg európai uniós szinten fognak egyeztetni –, hanem az, hogy az illegális bevándorlókat minél előbb eltávolítsák Olaszországból, valamint teljesen leállítsák az olaszországi partokra érkező illegális migrációt.

hirado.hu - M1 Híradó - MTI
Címkék:
megmondó
Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Szögi Lajos-emléknap
  Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
 • Az ellenzék mélységes kútjai
  Ehhez elég volt a török államfő látogatása és máris kiderült, hogy milyen fantasztikus rejtett szellemi tartalék van a magyar ellenzékben.
 • Kilépett a parlamentből… vagyis…
  Noha a Flaszterparaszt szellemi variabútorzata meglehetősen szerény: egy Lenin-képből és egy szalmazsákból áll, ezt variálja.
 • Szónok a térről
  A mai magyar baloldali ellenzéket meg a klasszikus retorikai alapfogalmakat és művelőiket persze nem illő összevegyíteni.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI