Toroczkai: vissza kell adni a Jobbik mozgalmi jellegét
2018. május 22. 11:50

Sokan úgy gondolnak a Jobbikra, mintha a balliberális táborba tartozna, pedig továbbra is a Fidesz és a balliberális pártok közé helyezik magát a párt.

A Jobbik speciális helyzetet tölt be a magyar politikai életben, hiszen egy népmozgalomként indult, és az utóbbi években pont ezt a jellegét veszítette el – jelentette ki Toroczkai László a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A volt alelnök szerint az elmúlt években a párt gyakorlatilag egy helyben topogott, hiszen a 2006-ban még csak egy százalék körüli támogatással bíró politikai szervezet 2014-re 17 százalék körüli szavazatot kapott, és ezt 2018-ra szinte alig tudta növelni.

Toroczkai László hangsúlyozta, az elnökválasztáson majd minden második ember rá voksolt, pedig nem voltak egyenlők a feltételek közte és a győztes Sneider Tamás között. Úgy vélte, a lemondott elnök, Vona Gábor továbbra is komoly hatással van a párt lépéseinek alakításában, mint ahogy Szabó Gábor pártigazgató is hoz jelentős stratégiai döntéseket.

A politikus szerint most az elsődleges lenne a Jobbik jelenlegi helyének, helyzetének a meghatározása. Sokan már úgy gondolnak a pártra, mintha a balliberális táborba tartoznánk, pedig ők továbbra is a Fidesz és a balliberális pártok közé helyezik magukat – tette hozzá.

Toroczkai László szerint az is fontos lenne, hogy az úgynevezett külső szakértők helyett a párt tagjai közül válasszanak szakértő tanácsadókat, ezt a rendszert pedig minél gyorsabban ki kellene alakítani, mert rengeteg téma, ügy van, mint például a migráció kérdése vagy a bérunió, amelyben lépnie kellene a pártnak.

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
Címkék:
  • Semjén Zsolt Földön és égen című könyve
    A budapesti Lengyel Intézetben élénk érdeklődés mellett mutatták be kedd este Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke Földön és égen című könyvének kétnyelvű - magyar és lengyel - új kiadását.
  • Úzvölgyi katonatemető - csíkszeredai tüntetés
    Több száz, Székelyföld különböző térségeiből összesereglett tüntető követelte kedden Hargita megye prefektusának lemondását Csíkszeredában azon a demonstráción, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg az úzvölgyi katonatemető körüli botrány miatt - derült ki a Székelyhon.ro erdélyi hírportál helyszíni beszámolójából.
  • Az emberi jogok természetjogi mércéje
    A baloldal által az Egyesült Államokban és külföldön felépített jogi és közpolitikai gondolkodás mára eltávolodott az embereket a természetjog alapján megillető elvektől. Ma tudniillik olyan követelményeket terjeszt, amely eltiporja ezeket az alapvető jogokat.
MTI Hírfelhasználó