Vucic: Súlyos veszély fenyegeti Európát
2018. május 22. 22:52

A szerb elnök is megszólalt a Balkánon tapasztalható újabb bevándorlási hullám kapcsán. Aleksandar Vucic szerint súlyos veszély fenyegeti Európát. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy kétszer vagy akár háromszor annyian jöhetnek a közeljövőben, mint a 2015-ös válság idején. Boszniában valóban a 2015-ös események ismétlődnek több szempontból is: próbálják befogadóállomásokon elszállásolni a bevándorlókat, akik azonban szinte azonnal otthagyják a legális táborokat, és közben azt ismételgetik, hogy Németországba akarnak menni – közölte az M1 Híradója.

Péntek óta telt ház van a salakovaci befogadóállomáson. A boszniai kormány ugyanis oda szállította azt a mintegy 270 illegális bevándorlót, akik a szabad ég alatt vertek tábort Szarajevó központjában.

Bosznia-Hercegovinában márciusban nőtt meg drasztikusan a migránsok száma, idén már négyezren érkeztek az országba, ami háromszor annyi, mint tavaly egész évben. A helyzet mostanra vált tarthatatlanná a fővárosban, ezért a boszniai rendőrség pénteken felszámolta a sátrakat. A migránsokat pedig a Szarajevótól mintegy 120 kilométerre fekvő salakovaci befogadóállomásra szállították.

A menekültügyi miniszter azt mondta, a bevándorlók Salakovacban rendezett körülmények között várhatják meg kérelmük elbírálását. Jelenleg 200 migráns tartózkodik a táborban, közülük 44 gyermek. Több tucat migráns azonban már másnapra elhagyta a központot és valószínű, hogy a többiek sem maradnak sokáig. Az intézet vezetője arra emlékeztetett, a salakovaci befogadóközpont egy nyitott intézet és nem korlátozhatják az embereket a szabad mozgásukban. „A szabályok is kimondják, amennyiben egy személy nem tér vissza két napon belül, törlik a nyilvántartásból” – jegyezte meg Edin Denjo.

A boszniai kormányt meglepte a migrációs nyomás

A boszniai kormányt meglepte a migrációs nyomás, ezért megerősítették a keleti határszakaszt és a teljes lezáráson gondolkodnak. A montenegrói vezetés szintén bejelentette, ha nem csökken az országba érkező migránsok száma, elrendelik a határzárat.

A migránsok új szárazföldi útvonala néhány hónapja alakult ki a Balkánon. Azért, hogy elkerüljék Macedóniát és Szerbiát, Görögországból inkább Albánia felé indulnak, hogy Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül jussanak el nyugatra.

A szerb államfő azt mondta, bármelyik országon is haladnak keresztül az illegális bevándorlók, Európát egy újabb migrációs hullám fenyegeti, amely akár kétszer vagy háromszor is erősebb lehet a 2015-ös válságnál is. Hozzátette, az újabb migrációs hullám egyesek szerint a szíriai felszabadított területek miatt következhet be, mások szerint pedig egyes szíriai területek újbóli megtámadása miatt – mondta Aleksandar Vucic.

A 2015-ös migrációs válság idején az illegális bevándorlók elkerülték a nyugat-balkáni országokat a nehéz terepviszonyok miatt. Mostanra viszont naponta több száz migráns halad át ezeken az országokon, hogy elérje Nyugat-Európát.

Egyre több balkáni ország szigorítaná a határvédelmet

Egyre több balkáni országban merül fel, hogy kerítést kellene építeni, vagy legalább katonákat kivezényelni a határhoz. Egy csoport ugyanis megpróbált áttörni a bosnyák-horvát határon, de a rendőrök útjukat állták. Többen erre lefeküdtek az útra, és elállták a forgalmat, ugyanúgy, mint a 2015-ben, a szerb-magyar határon. Magyarországot továbbra is igyekeznek elkerülni az embercsempészek a szigorú határvédelem miatt.

A határmenti településeken közben más problémák is megjelentek. A rendőrség adatai szerint év eleje óta már 18 alkalommal törtek be a bevándorlók családi házakba, de felütötte a fejét a bűnözés más formája is, rendszeresek a rablások és a szexuális bűncselekmények is.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Korszakos győzelmet arattunk
  Korszakos és rekordgyőzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor vasárnap este. "Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első" - ígérte a miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.
 • Az összes megyében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP
  Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1 aktuális csatorna választási műsorában.
 • Semjén Zsolt: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország
  Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban.
MTI Hírfelhasználó