Délután fogadja Contét az olasz államfő
2018. május 23. 14:44

A római elnöki palotába kérette az államfő Giuseppe Contét, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga közös miniszterelnök-jelöltét szerda délután, ami azt jelenheti, hogy kész őt megbízni az új olasz kormány megalakításával.

Sergio Mattarella 17.30 órára várja Giuseppe Contét.

Az M5S és a Liga hétfőn jelentette be, hogy az 54 éves jogászt jelölik az új kormány élére.

Sajtóértesülések szerint az államfő fenntartásait fejezte ki a pártoknak a miniszterelnöknek tulajdonított szerepkör miatt. A két párt kormányszerződésében ugyanis a kormányfő hatásköre majdnem kizárólag a közös program végrehajtására terjed ki. Az államfő egyes miniszterjelöltekkel szemben is kifogást emelt, köztük a pénzügyminiszteri tárca élére jelölt közgazdász, Paolo Savona ellen, aki Olaszországnak az eurózónából való kilépését támogatja.

Contéval kapcsolatban az olasz és nemzetközi sajtóban is kétségek támadtak, miután nem bizonyultak teljesen igaznak az önéletrajzában feltüntetett végzettségek és címek.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője azonban úgy nyilatkozott, nem cserélik le Contét, akit szerinte csak azért támadnak, mert félnek az új olasz kormánytól.

Olasz politikai gyakorlat szerint ha az államfő Contét bízza meg a kormányalakítással, a kormány tagjai már a héten letehetik az esküt, majd a római parlament alsó- és felsőházában kérnek bizalmat.

A miniszterek névsorát szintén a két párt állította össze, de ez a  miniszterelnök-jelölt és az államfő közötti egyeztetésen még módosulhat. 
 
Luigi Di Maio a gazdasági vagy a munkaügyi és jóléti minisztériumot, Matteo Salvini a belügyminiszteri tárcát szeretné megkapni. Ez azt mutatja, hogy az M5S és a Liga mindenekelőtt a belpolitikát, az olaszországi gazdasági és szociális reformokat, valamint a migrációs helyzet rendezését tartja központinak.

Az euroszkeptikus M5S és a jobboldali Liga a 630 fős római alsó házban 347 mandátummal bír, a 315 fős felső házban pedig 167-tel. A Liga vezette jobboldalhoz tartozó Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) korábbi bejelentések szerint nem szavaz majd bizalmat az M5S-Liga kormánynak.

MTI
Címkék:
  • Semjén Zsolt Földön és égen című könyve
    A budapesti Lengyel Intézetben élénk érdeklődés mellett mutatták be kedd este Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke Földön és égen című könyvének kétnyelvű - magyar és lengyel - új kiadását.
  • Úzvölgyi katonatemető - csíkszeredai tüntetés
    Több száz, Székelyföld különböző térségeiből összesereglett tüntető követelte kedden Hargita megye prefektusának lemondását Csíkszeredában azon a demonstráción, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg az úzvölgyi katonatemető körüli botrány miatt - derült ki a Székelyhon.ro erdélyi hírportál helyszíni beszámolójából.
  • Az emberi jogok természetjogi mércéje
    A baloldal által az Egyesült Államokban és külföldön felépített jogi és közpolitikai gondolkodás mára eltávolodott az embereket a természetjog alapján megillető elvektől. Ma tudniillik olyan követelményeket terjeszt, amely eltiporja ezeket az alapvető jogokat.
MTI Hírfelhasználó