Pompeo: Washington "nulla engedményt" tett Phenjannak
2018. május 23. 21:51

Washington "nulla engedményt" tett és nem is áll szándékában engedményeket tenni Észak-Koreának - szögezte le az amerikai külügyminiszter a képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán szerdán. Mike Pompeo kitért az iráni atomalku felmondása utáni helyzetre is, valamint az állítólagos orosz beavatkozási kísérletekre az idei őszi amerikai félidős választásokba.

Pompeo az első kongresszusi meghallgatásán vett részt, amióta a múlt hónapban átvette az amerikai diplomácia irányítását. A tárcavezető a külügyminisztérium költségvetéséről és politikai prioritásairól számolt be, de a legtöbb kérdést a törvényhozók Észak-Koreáról, Iránról és Oroszországról tették fel neki.

A külügyminiszter Észak-Koreáról szólva kifejtette, hogy az amerikai kormánynak nem célja "rossz megállapodás" tető alá hozása Phenjannal. Az Egyesült Államok felkészült arra is, hogy a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcsértekezleten feláll a tárgyalóasztaltól, amennyiben az észak-koreai atomfegyver-programról szóló tárgyalások "nem a helyes irányban" haladnak - szögezte le. Ahogyan fogalmazott: "Ha nem a jó megállapodás kerül asztalra, akkor tisztelettel ugyan, de felállunk". Hozzátette: a csúcstalálkozó megtartása Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől függ.

Donald Trump szerdán ezzel kapcsolatban újságíróknak később kijelentette: a jövő hétre biztosan kiderül, hogy lesz-e csúcstalálkozója Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.
Közben az amerikai sajtó arról számolt be: a hét végén amerikai küldöttség utazik Szingapúrba, hogy ott észak-koreai delegációval egyeztessen a június 12-re tervezett csúcstalálkozó részleteiről. Az amerikai küldöttség tagja Joseph Hagin, a Fehér Ház helyettes kabinetfőnöke és Mira Ricardel, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese.

Pompeo a meghallgatáson az egyik képviselő kérdésére válaszolva azt mondta: a Kim Dzsong Unnal Phenjanban tartott személyes találkozója alkalmával is egyértelműen közölte az amerikai kormány álláspontját az észak-koreai vezetővel.

Iránt illetően az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: az Egyesült Államok a lehető legszélesebb körű együttműködést szeretné kialakítani "partnereivel, barátaival és szövetségeseivel" az általa fenyegetésnek minősített atomprogrammal szemben. Reményét fejezte ki, hogy június közepéig sikerül találkoznia és egyeztetnie Washington szövetségeseivel, köztük az európaiakkal is, az Iránnal kapcsolatos következő lépésekről.

Washington nem fogja eltűrni, hogy Oroszország beavatkozzék az idén novemberben tartandó, úgynevezett félidős kongresszusi választásokba - hangoztatta a külügyminiszter. Leszögezte: az amerikai kormányzat "megfelelő ellenintézkedéseket" hoz annak érdekében, hogy kivédje a szerinte "folyamatos orosz erőfeszítéseket" a novemberi választásokba történő beavatkozásra.

Az Egyesült Államokban novemberben - az elnöki ciklus félidejében - kongresszusi választásokat tartanak, amelynek során a 435 fős képviselőházat teljes egészében megújítják, a 100 fős szenátusnak pedig 35 tagját választják újra. Ezen kívül 39 szövetségi államban kormányzóválasztás is lesz.

A törvényhozók előtt Pompeo ugyanakkor nem fejtette ki konkrétan sem azt, hogy milyen erőfeszítésekről van szó, sem pedig azt, hogy milyen ellenintézkedések várhatóak. Kiemelte viszont, hogy az Egyesült Államok eddig még nem volt képes "hatékonyan" fellépni e kísérletek ellen.

A külügyminiszter - utalva a vélt orosz beavatkozási kísérletekre - dicsérte a Trump-kormány "hatalmas erőfeszítéseit Oroszország visszaszorítására", amelyekről azt mondta, hogy "fényévekkel jobbak, mint az előző kormányzatéi".
 

MTI
Címkék:
megmondó
Az őáltaluk Európába csábított migránsokkal legyenek boldogok saját határaikon belül.
 • Néhány szó Lovas Istvánnak
  Mindig ugyanaz volt és maradt, kőkeményen nemzeti és kőkeményen radikális. Átlátta a brüsszeli politikát, átlátta az amerikai politikát, mindent átlátott.
 • Az ügynökhálózat mérgezi a civil világot
  Most nincs diktatúra, így a társadalom védtelen a külföldről felbérelt ügynökök ellen. Az ügynökök ügyködhetnek. Zavartalanul, jó pénzért.
 • Szeszélyes évszakok
  Európa, az európai demokrácia néhány nap alatt megmutatta, hogy mire képes. Mi az hogy, nagyon is.
 • Tévedésből adták Merkel kezébe a szöveget
  A kancellár azonban felolvasás közben sem vette észre, ez nem az ő szövege, ez valami tudományos civil találkozó előszavának készült.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI