USA - Először lehet afroamerikai női kormányzó
2018. május 24. 00:14

A georgiai Stacey Abrams személyében először választhatnak afroamerikai nőt kormányzóvá az Egyesült Államokban a novemberi félidős választásokon.

Kedden este a déli Georgia államban a kormányzójelöltségért vetélkedő demokrata párti politikusok előválasztásából Stacy Abrams került ki győztesen: ő lesz az őszi kormányzóválasztáson a Demokrata Párt jelöltje, és ezzel - ahogyan a The New York Times fogalmazott - "történelmet írt".

Az Egyesült Államokban november elején úgynevezett félidős - az elnöki ciklus félidejében - tartott választások lesznek, amelyeknek során nem csupán a 435 tagú szövetségi képviselőházat újítják meg teljesen és a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát választják újra, hanem 39 szövetségi államban kormányzóválasztás is lesz.  

A tagállamokban javában tartanak az egyes pártok jelöltjeiről döntő előválasztások. Kedden Arkansasban, Kentuckyban, Texasban és Georgiában volt előválasztás. A georgiai demokrata pártiak kormányzójelöltségéért folyó versenyében Stacey Abrams egy női politikustársát, Stacey Evanst győzte le, és lett a párt kormányzójelöltje.

A 44 éves, a Yale egyetemen jogászként diplomázott Abrams korábban a georgiai törvényhozás demokrata párti frakciójának vezetője volt. Kormányzójelöltté választása -amely ráadásul igen nagy arányú: 75 százalékos volt - országos figyelmet keltett, hiszen így a szavazók az ősszel arról dönthetnek, hogy győzhet-e egy afroamerikai nő a valaha rabszolgatartó, úgynevezett "mély Délen", ahol az amerikai polgárháború vége óta nem irányított szövetségi államot afroamerikai politikus.  
 
Az első kommentárok felhívják a figyelmet: az idei félidős választásokon a Demokrata Párt elsöprő arányban indít női jelölteket, akik az eddigi előválasztásokon szintén nagy számban kerültek ki győztesen a megméretésből.
MTI
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó