Háborús helyzetről szóló kiadvány Svédországban
2018. május 24. 12:24

Tankok, hadihajók és katonai repülőgépek – háborúra készíti fel az embereket Svédország. A kormány arról készített egy kiadványt, hogy mit kell tenniük az embereknek, ha valaki megtámadná őket. A katonai helikopterek, tankok és bombázók illusztrációját tartalmazó füzetet öt millió példányban postázták a svédeknek. Svédország 200 éve nem vett részt háborúban, és most sem fenyegeti annak veszélye. Sokan azt mondják, hogy a kiadvánnyal másról akarják elterelni a figyelmet.

Svédország biztonságosabb, mint számos más ország, de léteznek bizonyos fenyegetések – nyilatkozta a kiadványért felelős ügynökség vezetője. Bár nem részletezte pontosan, milyen veszélyektől kell tartania Svédországnak, a hidegháború óta nem volt hasonló dokumentum, amit a svédeknek postáztak volna.

Jelentősen növelték a katonai kiadásokat

A mostani, 20 oldalas brosúra Háborús helyzet esetén címmel jelent meg, amelynek lényege, hogy a családok – az utasításokat követve – el tudják látni magukat egy esetleges válsághelyzetben, hiszen ekkor a hatóságoknak elsősorban a kiszolgáltatottakat kell segíteniük.

A gyakorlati tanácsokon túl a dokumentum tartalmazza azt is, hogy legyen a háztartásokban tartós élelmiszer, meleg ruházat, gyertya és elemes kisrádió. Kitér arra, hogy miként rendezkedjenek be az emberek otthonaikban egy háborús helyzet, vagy terrortámadás esetén.

Sokak szerint mindezek hátterében az áll, hogy Svédország valójában fél az oroszoktól, Oroszországot komoly fenyegetésnek tekinti a Krím félsziget bekebelezése, vagy az oroszok megnövekedett, balti-tengeri aktivitása miatt.

Svédország jelentősen növelte katonai kiadásait, közeledik a NATO-hoz, valamint pénteken kezdődik az egyik idei legnagyobb svéd hadgyakorlat is.

Ősszel választást tartanak Svédországban

A választásra készülő Svédországban a migrációs és a biztonsági kihívások aggasztják leginkább az embereket. Az utóbbi években Svédországba 350 ezer illegális menedékkérő érkezett.

Az ő helyzetük nincs rendezve, a közbiztonság közben folyamatosan romlik, és nem egyszer migrációs hátterű egyének vagy bűnbandák terrorizálják a svéd lakosságot, főként a kormány szerint nem létező no-go zónákban – közölte az M1 tudósítója.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó