Háborús helyzetről szóló kiadvány Svédországban
2018. május 24. 12:24

Tankok, hadihajók és katonai repülőgépek – háborúra készíti fel az embereket Svédország. A kormány arról készített egy kiadványt, hogy mit kell tenniük az embereknek, ha valaki megtámadná őket. A katonai helikopterek, tankok és bombázók illusztrációját tartalmazó füzetet öt millió példányban postázták a svédeknek. Svédország 200 éve nem vett részt háborúban, és most sem fenyegeti annak veszélye. Sokan azt mondják, hogy a kiadvánnyal másról akarják elterelni a figyelmet.

Svédország biztonságosabb, mint számos más ország, de léteznek bizonyos fenyegetések – nyilatkozta a kiadványért felelős ügynökség vezetője. Bár nem részletezte pontosan, milyen veszélyektől kell tartania Svédországnak, a hidegháború óta nem volt hasonló dokumentum, amit a svédeknek postáztak volna.

Jelentősen növelték a katonai kiadásokat

A mostani, 20 oldalas brosúra Háborús helyzet esetén címmel jelent meg, amelynek lényege, hogy a családok – az utasításokat követve – el tudják látni magukat egy esetleges válsághelyzetben, hiszen ekkor a hatóságoknak elsősorban a kiszolgáltatottakat kell segíteniük.

A gyakorlati tanácsokon túl a dokumentum tartalmazza azt is, hogy legyen a háztartásokban tartós élelmiszer, meleg ruházat, gyertya és elemes kisrádió. Kitér arra, hogy miként rendezkedjenek be az emberek otthonaikban egy háborús helyzet, vagy terrortámadás esetén.

Sokak szerint mindezek hátterében az áll, hogy Svédország valójában fél az oroszoktól, Oroszországot komoly fenyegetésnek tekinti a Krím félsziget bekebelezése, vagy az oroszok megnövekedett, balti-tengeri aktivitása miatt.

Svédország jelentősen növelte katonai kiadásait, közeledik a NATO-hoz, valamint pénteken kezdődik az egyik idei legnagyobb svéd hadgyakorlat is.

Ősszel választást tartanak Svédországban

A választásra készülő Svédországban a migrációs és a biztonsági kihívások aggasztják leginkább az embereket. Az utóbbi években Svédországba 350 ezer illegális menedékkérő érkezett.

Az ő helyzetük nincs rendezve, a közbiztonság közben folyamatosan romlik, és nem egyszer migrációs hátterű egyének vagy bűnbandák terrorizálják a svéd lakosságot, főként a kormány szerint nem létező no-go zónákban – közölte az M1 tudósítója.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Korszakos győzelmet arattunk
  Korszakos és rekordgyőzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor vasárnap este. "Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első" - ígérte a miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.
 • Az összes megyében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP
  Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1 aktuális csatorna választási műsorában.
 • Semjén Zsolt: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország
  Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban.
MTI Hírfelhasználó