IMD: öt helyet léptünk előre a versenyképességi listán
2018. május 24. 15:04

Az öt legversenyképesebb gazdaság idén csak sorrendjében tér el a megszokottól. Az Egyesült Államok visszaszerezte első helyét, őt követi Hong Kong, Szingapúr, Hollandia végül Svájc - állapította meg idei versenyképességi évkönyvében az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center). Magyarország öt helyet javítva a 47. az idei listán.

Az Egyesült Államok versenyképességi reneszánszát erőteljes gazdasági teljesítménye és infrastrukturális fejlődése alapozta meg. Hozzá képest Hong Kong már egy másfajta versenyképességi koncepció mentén halad, elsősorban a kormányzati és üzleti hatékonyság fokozására koncentrál. Hollandia kiegyensúlyozottan halad előre, hiszen gazdasági teljesítménye, a kormányzati és üzleti hatékonysága terén is mindig a top 10-be tud kerülni – olvasható a jelentésben.

Magyarország a 2017-es évkönyv 52. helyéről feljött a rangsor 47. helyére – állapította meg az országról szóló elemzésében az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center) idei kiadványa.

A magyar versenyképességet a számos bizonytalansági tényező szövi át a következő hónapok és évek döntik majd el, hogy az idei 5 hely javulás valós és fenntartható fordulatot jelent-e, vagy sem – teszik hozzá.

A bizonytalansági tényezők között említi a jelentés az ország uniós támogatásoknak való magas kitettségét, és azt, hogy egyelőre keveset lehet tudni az új kormány strukturális reformpolitikájáról.

A magyar gazdasági teljesítményéről szólva az elemzés méltatta a GDP-arányos külkereskedelem magas rátáját, amely a 63 ország közül a 7. helyre emelte az országot ebben a tekintetben, de még inkább a beruházások föllendülését, amellyel a 4. helyet vívta ki. Ugyanakkor pusztán látszólagosnak és fenntarthatatlannak minősítette a kiadvány a kedvező foglalkoztatási adatokat a közmunkások magas száma, a fiatal és képzett munkaerő elvándorlása miatt.

A kormányzati hatékonyság terén az 54. helyről a 48. helyre lépett előre Magyarország, amit a fegyelmezett költségvetési politikával, az üzletvitel és befektetések szempontjából kedvezőbbnek ítélt adókörnyezettel indokolt az elemzés, kiemelve, hogy a vállalati nyereségadó szempontjából Magyarország a 63 ország közül élenjárónak számít.

Az évkönyv kitér arra, hogy Magyarországon javulófélben van az üzleti hatékonyság, bár ezzel csak a 60-ról az 58. helyre sikerült előrelépni. A termelékenység és hatékonyság érzékelhető emelkedése az 57-ről 45. helyre hozta fel az országot. Ahhoz viszont, hogy a pozitív trend folytatódhasson, olyan intézkedésekre lehet szükség, amelyek fellendítik a képzett munkaerő kínálatát – teszik hozzá. Az MDI azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a digitális és technológiai készségek szintje továbbra is nagyon alacsony, emellett a nyelvtudás és nyelvi készségek állapota is rendkívül szegényes.

Az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center) 1989 óta teszi közzé évkönyv formájában versenyképességi rangsorát. Ebben összesen 258 indikátorra építenek és 63 ország relatív rangsorát adják meg.

MTI
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó