Emlékérem és bélyegblokk a családok éve alkalmából
2018. május 24. 17:41

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) forgalmi és emlékérmét, a Magyar Posta pedig alkalmi bélyegblokkot bocsát ki a családok éve alkalmából - jelentették be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az eseményen bemutatták az ötvenforintos érme emlékváltozatát, a tízezer forint névértékű ezüst és a kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét, valamint az alkalmi bélyegblokkot.

A kiosztott sajtóanyag szerint az ötvenforintos forgalmi érme-emlékváltozatot Kósa István tervezte, tematikus oldalán a kerecsensólyom helyett a családok éve program logója, a stilizált családábrázolás szerepel.

A tízezer és kétezer forintos emlékérmék tervezője Endrődy Zoltán ötvös iparművész. Előlapjukon a családok éve program arculati elemei, az építőkockák jelennek meg stilizált szív alakba rendezve, ezzel a családot összefogó erőt jelképezik. A hátlapon a családok éve logójának központi, a családot sematikusan megjelenítő figurája látható, amelyet mintegy oltalmazó épületként építőkockák vesznek körbe.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter. A tízezer forint névértékű emlékérme súlya 31,46 gramm, 925 ezrelék finomságú ezüstből készült tükörfényes kivitelben, míg a kétezer forint névértékű, 30,8 gramm súlyú színesfém változatot réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből, selyemfényes kivitelben gyártották.

Az emlékérmékből öt-ötezer darab, a forgalmi pénzből kétmillió példány kerül forgalomba péntektől.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, az érmék és a bélyegek bemutatják, hogy a magyaroknak a család az első, a legfontosabb védendő érték, valamint lenyomatot adnak és évtizedekig megőrzik az emlékét annak, hogy 2018 a családok éve.

Az érméket és a bélyegeket féltett kincsként lehet őrizni, akár a gyerekeket, és várakozással, vágyakozással lehet várni a megszerzésüket, akár a családi élet várt, vágyott pillanatait - fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte, a családok évének célja, hogy "még jobban odafigyeljünk egymásra, a gyerekekre, a gyermeket nevelőkre, az idősekre és az idősekről gondoskodókra".
Ennek érdekében számos programot szerveznek országszerte, és több új intézkedést is bevezettek idén: két évre nőtt a diplomás gyed jogosultsági ideje, a családok a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkenthetik a jelzáloghitel-tartozásukat, a diákhitellel rendelkező nők pedig - attól függően, hányadik gyermekük születik - igényelhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését - sorolta Novák Katalin.

Windisch László, a - háromszor is családbarát munkahely címet elnyert - MNB alelnöke azt hangoztatta, hogy a családok értékteremtő szerepére, társadalomformáló erejére szeretnék felhívni a figyelmet az emlékérmék kibocsátásával.

Illés Zoltán, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója közölte, a Baticz Barnabás grafikusművész által tervezett, csütörtöktől forgalomba kerülő bélyeg fő motívuma a hőlégballon, amely a szabadságot, boldogságot jelképezi, a kosárban pedig a közös élményeket átélő család képe látható.

Felidézte, a posta utoljára 1994-ben a családok nemzetközi éve alkalmából bocsátott ki családmotívumú bélyeget.

D_NOE20180524021

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Illés Zoltán, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója lepecsételi a családok éve alkalmából készített bélyegblokkot a Magyar Nemzeti Bank Teátrumában tartott bemutatón 2018. május 24-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

D_NOE20180524016

A családok éve alkalmából készített, Baticz Barnabás grafikusművész által tervezett bélyegblokk a Magyar Nemzeti Bank Teátrumában tartott bemutatón 2018. május 24-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó