Viták kísérik az M5S-Liga miniszterjelöltjeit
2018. május 24. 22:52

Giuseppe Conte kijelölt miniszterelnök csütörtökön megkezdte kormánya tagjai kiválasztását: az államfő fenntartásait fejezte ki a pénzügyminiszterrel szemben, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga azonban ragaszkodik az euró-ellenességéről ismert közgazdászhoz, Paolo Savonához.

Sajtóértesülések szerint Sergio Mattarella államfőnek már Giuseppe Contéval szemben is kétségei voltak, és az M5S-Liga miniszterelnök-jelöltjének elfogadásáért cserébe feltételeket szabott a miniszterek kiválasztásában.

Vita elsősorban a 81 éves Paolo Savona személyét kíséri. Az 1993-as Ciampi-kormány volt ipari minisztere Olaszországnak az euróövezetből való kilépését szorgalmazza. Írásaiban az EU-szerződések felülvizsgálását hangoztatja. Az M5S és a Liga azonban ragaszkodik a közgazdászhoz, akit a legalkalmasabb személynek tart a két párt közös pénzügyi politikájának megvalósítására.  

Giuseppe Conte a parlamenti pártokkal egyeztetett. A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) bejelentette, nem szavaz bizalmat az M5S-Liga kormánynak.

Silvio Berlusconi a FI elnöke "súlyosan hiányosnak" nevezte az M5S-Liga kormányprogramját. Berlusconi kijelentette, hogy az új kormány álmokat akar megvalósítani, miközben bajt hoz Olaszországra és az olaszokra. Giorgia Meloni az FdI elnöke hangsúlyozta, hogy a kormány nekik tetsző későbbi intézkedéseit támogatni fogják. Matteo Renzi a PD volt miniszterelnöke internetes bejegyzésében azt írta, mostantól az eddig "rendszerellenesek" kerültek hatalomra, és "kiabálás helyett kormányozniuk kell, meglátjuk képesek lesznek-e rá".

Giuseppe Conte a tervek szerint a jövő hét elején kér bizalmat a római parlamentben. Az M5S-Liga kormány más pártok támogatásával a számítások szerint a 315 fős szenátusban jelenleg 171 voksra számíthat, a 630 fős képviselőházban 352-re.

Giuseppe Conte csütörtök este a csődbe jutott olasz bankok károsult kisbefektetőivel találkozott. Pénteken az olasz jegybank elnökével egyeztet. Egyelőre nem tudni, mikor mutatja be miniszterei névsorát az államfőnek.  

A munkaügyi tárcára pályázó Luigi Di Maio az M5S vezetője úgy nyilatkozott, ahogy megszületik az új kormány, azonnali intézkedésekkel akarnak segíteni a szegénység felszámolásában. A belügyminiszternek készülő Matteo Salvini a Liga vezetője közösségi oldalán az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók tömeges és azonnali kiutasítását ígérte.

Elemzők szerint az M5S-Liga a baloldal és a jobboldal politikájának újszerű egyesítése. Matteo Salvini kijelentette, nem létezik már a bal- és jobboldal: "a nép és a vele szemben álló elit" létezik.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó