Viták kísérik az M5S-Liga miniszterjelöltjeit
2018. május 24. 22:52

Giuseppe Conte kijelölt miniszterelnök csütörtökön megkezdte kormánya tagjai kiválasztását: az államfő fenntartásait fejezte ki a pénzügyminiszterrel szemben, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga azonban ragaszkodik az euró-ellenességéről ismert közgazdászhoz, Paolo Savonához.

Sajtóértesülések szerint Sergio Mattarella államfőnek már Giuseppe Contéval szemben is kétségei voltak, és az M5S-Liga miniszterelnök-jelöltjének elfogadásáért cserébe feltételeket szabott a miniszterek kiválasztásában.

Vita elsősorban a 81 éves Paolo Savona személyét kíséri. Az 1993-as Ciampi-kormány volt ipari minisztere Olaszországnak az euróövezetből való kilépését szorgalmazza. Írásaiban az EU-szerződések felülvizsgálását hangoztatja. Az M5S és a Liga azonban ragaszkodik a közgazdászhoz, akit a legalkalmasabb személynek tart a két párt közös pénzügyi politikájának megvalósítására.  

Giuseppe Conte a parlamenti pártokkal egyeztetett. A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) bejelentette, nem szavaz bizalmat az M5S-Liga kormánynak.

Silvio Berlusconi a FI elnöke "súlyosan hiányosnak" nevezte az M5S-Liga kormányprogramját. Berlusconi kijelentette, hogy az új kormány álmokat akar megvalósítani, miközben bajt hoz Olaszországra és az olaszokra. Giorgia Meloni az FdI elnöke hangsúlyozta, hogy a kormány nekik tetsző későbbi intézkedéseit támogatni fogják. Matteo Renzi a PD volt miniszterelnöke internetes bejegyzésében azt írta, mostantól az eddig "rendszerellenesek" kerültek hatalomra, és "kiabálás helyett kormányozniuk kell, meglátjuk képesek lesznek-e rá".

Giuseppe Conte a tervek szerint a jövő hét elején kér bizalmat a római parlamentben. Az M5S-Liga kormány más pártok támogatásával a számítások szerint a 315 fős szenátusban jelenleg 171 voksra számíthat, a 630 fős képviselőházban 352-re.

Giuseppe Conte csütörtök este a csődbe jutott olasz bankok károsult kisbefektetőivel találkozott. Pénteken az olasz jegybank elnökével egyeztet. Egyelőre nem tudni, mikor mutatja be miniszterei névsorát az államfőnek.  

A munkaügyi tárcára pályázó Luigi Di Maio az M5S vezetője úgy nyilatkozott, ahogy megszületik az új kormány, azonnali intézkedésekkel akarnak segíteni a szegénység felszámolásában. A belügyminiszternek készülő Matteo Salvini a Liga vezetője közösségi oldalán az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók tömeges és azonnali kiutasítását ígérte.

Elemzők szerint az M5S-Liga a baloldal és a jobboldal politikájának újszerű egyesítése. Matteo Salvini kijelentette, nem létezik már a bal- és jobboldal: "a nép és a vele szemben álló elit" létezik.

MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Korszakos győzelmet arattunk
  Korszakos és rekordgyőzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor vasárnap este. "Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első" - ígérte a miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.
 • Az összes megyében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP
  Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1 aktuális csatorna választási műsorában.
 • Semjén Zsolt: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország
  Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban.
MTI Hírfelhasználó