Kelet-Európa tanítja a leckét demokráciából
2018. május 25. 00:41

A volt kommunista államok tanítanak leckét demokráciából a nyugatiaknak

Több uniós tagország vezetése erősen ágál az ellen, hogy új tagállamokat vegyenek fel az Európai Unióba, ugyanis a vezetésnek mostanában elég rossz tapasztalatai vannak a volt kommunista országokkal, főleg mert „mi tanítunk leckét demokráciából a nyugatiaknak” – fejtette ki a Médianéző igazgatója az M1-en. Boros Bánk Levente arról is beszélt, hogy a V4-ek víziói a 21. század kihívásaira adandó Európai válaszokról szólnak.

Történelmi kihívások, a biztonsági kérdésekre adott rossz válaszok, kultúrharcok sorozata, populista vádak, nemzeti szuverenitás, migrációs válság, erős és sikeres Európa, erős és független tagállamok együttműködése, bátor és határozott kríziskezelés. Talán ezek voltak a leggyakrabban és leghangsúlyosabban előforduló szókapcsolatok a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, és a Századvég Alapítvány által közösen szervezett kétnapos tanácskozáson.

Az elhangzott vélemények és politikai üzenetek egyrészt az egy év múlva esedékes európai parlamenti választások miatt érdekesek, másrészt viszont a megszólalók mondanivalójában a kritika mellett egy alternatív és ésszerűségre törekvő uniós politika víziója is körvonalazódott.

Meg kell kongatni a vészharangot

Az ismételten kinevezett magyar külügyminiszter nem először fogalmazott meg világos és egyértelmű üzenetet a Libe-bizottságban, vagy az ENSZ-ben – vélekedett az M1 Szemtől Szembe című műsorában a Médianéző igazgatója. Boros Bánk Levente hozzátette, teljesen biztos, hogy Európa már 2008 óta permanens válságban van, és ilyenkor kell teljesen világosan beszélni. Kifejtette, Közép-Európában kialakult egy olyan együttműködés, amely alternatív megoldást kínál a válságból való kilábalásra, azonban ahhoz meg kell kongatni a vészharangot ahhoz, hogy az unió vezetői ráébredjenek, hogy milyen irányba kell menni.

Kiemelte, ezt elsőként Orbán Viktor tette meg 2014 környékén, hiszen az ő hívta fel először a figyelmet a migrációs válságra, és azóta azok az államok, amelyek eddig nem hallatták a hangjukat, vagy el voltak nyomva, összefogtak, és határozottabban érvényesítették érdekeiket.

Bátrak a V4-ek

A V4-ekről azt mondta: amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, fel sem merült, hogy az éppen csatlakozó országok bármilyen véleményt is alkossanak, és úgy vélte, már önmagában is bátorságra vall, hogy ez a négy ország az elmúlt években saját karaktert alakított ki az uniós bevett szokásokkal szemben.

„Nem voltak szerintem abban a helyzetben ezek az országok és nem volt meg az a politikai kultúrájuk, ahol akárcsak magukat is egyenlő partnernek tekintették volna magukat a nagy uniós alapítókkal szemben” – magyarázta Boros Bánk Levente.

A Médianéző igazgatója hozzátette, geopolitikai értelemben a Közép-Európai országok mindig ütközőzónának számítottak kelet és nyugat tekintetében, ami a mai napig sem változott sokat, azonban úgy tűnik, újdonságra lehet számítani.

Ifj. Lomnici Zoltán kijelentette, nem ért egyet azzal az állásponttal, hogy egy ország földrajzi méretei határozzák meg befolyását, és a magyar kormányfő ráérzett arra, hogy túl lehet lépni ezeken a kereteken. Az alkotmányjogász továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy „Amerika, ha nem is bezárkózott, de mindenképp elkezdett magával foglalkozni”, amiről azt mondta, nem jó hír az unió számára.

„A volt kommunista államok tanítanak leckét demokráciából a nyugatiaknak”

Azzal kapcsolatban, hogy Olaszország új vezetése erősen ágál az ellen, hogy új tagállamokat vegyenek fel az Európai Unióba, Boros Bánk Levente úgy reagált: az unió vezetésének mostanában elég rossz tapasztalatai vannak a volt kommunista országokkal, főleg mert „mi tanítunk leckét demokráciából a nyugatiaknak”.

Hozzátette, ez egyfajta védelmi mechanizmus is lehet az Európai Unió részéről. A külgazdasági és külügyminiszter hat pontjáról azt mondta, a 21. században a tagállamoknak teljesen új kihívásoknak kell megfelelniük, ilyen például a migráció . Boros Bánk Levente úgy vélte, a V4-es államok abban hoznak újdonságot, hogy az a vízió, amit Orbán Viktor és a Közép-Európai országok megfogalmaznak, azok már a 21. század kihívásaira adandó Európai válaszokról szólnak.

Lomnici Zoltán arról beszélt, hogy a konferencián arról is szó esett, hogy Európa jelenleg a túlélésért küzd, emiatt pedig racionális döntéseket kell meghozni, az érzelmi oldal helyett az értelmi oldalt kell elővenni, amelynek része a szigorú migrációs politika, a határok lezárása és védelme, továbbá, hogy a jövőben az uniót a szuverén államok megerősödése kell, hogy jellemezze.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van
  Gulyás Gergely: Felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot
 • Az Európai Néppárton kívül is van élet
  A Fidesz helyzete kényelmes, inkább az Európai Néppárt van lépéskényszerben, hiszen a magyar kormánypárt kizárásával jelentősen meggyengülne az Európai Parlament jelenlegi legnagyobb pártcsaládja — vélekedtek egybehangzóan a Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemzők.
 • A CDU elnöke felfüggesztést, Juncker kizárást javasol
  A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.
MTI Hírfelhasználó