Trócsányi: a jogállamiságot védi a közigazgatási bíróság
2018. május 25. 10:22

A jogállamiságot védő, fontos intézményt fognak felállítani a legfelsőbb közigazgatási bírósággal – emelte ki az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Trócsányi László azt mondta: a legfelsőbb közigazgatási bíróság létrehozásával egy „kétfejű” igazságszolgáltatási rendszert hoznak létre. Vannak, akik félelmet gerjesztenek ezzel kapcsolatban, pedig ilyen intézmény Európa számos országában létezik – jegyezte meg a miniszter.

A miniszter azt is elmondta, a jövő héten benyújtandó “Stop Soros” törvényjavaslat-csomagban lesznek változások a korábbi javaslathoz képest. Példaként említette, hogy ez már tartalmaz alaptörvény-módosítást, a Btk. és a rendőrségi törvény módosítását is.

Szerepel benne például az ideiglenes távoltartás intézménye, amelyet azok ellen alkalmazhatna a rendőrség, akik alaposan gyanúsíthatóak azzal, hogy az illegális migrációt szervező tevékenységet folytatnak – tette hozzá.

Trócsányi László – aki 2014 után az új kormányban is igazságügyi miniszter – azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnöktől két fő feladatot kapott erre a ciklusra. Azt, hogy a nemzetközi vitákban foglalja össze Magyarország jogi érveit, valamint végezzék el az alkotmányos intézmények – köztük az igazságszolgáltatás – értékelését – fejtette ki.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van
  Gulyás Gergely: Felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot
 • Az Európai Néppárton kívül is van élet
  A Fidesz helyzete kényelmes, inkább az Európai Néppárt van lépéskényszerben, hiszen a magyar kormánypárt kizárásával jelentősen meggyengülne az Európai Parlament jelenlegi legnagyobb pártcsaládja — vélekedtek egybehangzóan a Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemzők.
 • A CDU elnöke felfüggesztést, Juncker kizárást javasol
  A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.
MTI Hírfelhasználó