Feltárul a Corvin Áruház békebeli homlokzata
2018. május 25. 14:53

Napokon belül végleg eltűnik a Corvin Áruház patinás homlokzatát borító külső alumíniumborítás. A józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete február 22-i ülésén döntött arról, hogy a múlt év végi kormányhatározatban megítélt 300 millió forint támogatást az áruház műemléki homlokzatának felújítására fordítja. Szerdán ennek első lépéseként az 1968-ban felszerelt fémborítást kezdték el bontani.

Az első elemeket az épület tulajdonosa és Sára Botond, a kerület jelenlegi alpolgármestere, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje közösen szedte le az épületről. A július 8-i időközi polgármester-választáson induló Sára Botond történelmi pillanatnak nevezte, hogy Budapest egyik, a szocializmusban a felújítás helyett szándékosan elcsúfított, egykor elegáns épülete újra méltó külsőt kap.

A homlokzat helyreállítása mellett az épület tulajdonosa magánberuházással a tető, a gépészeti és elektromos rendszer, a liftek és a tűzvédelmi rendszer felújítását is elvégzi, s ezzel kívül-belül megújul az 1926-ban megnyílt nagyáruház. Kovácsné Szentes Gyöngyi ügyvezető igazgató a kerületi lapnak úgy nyilatkozott: körülbelül öt nap alatt eltávolítják a fémburkolatot, ezután néhány napig szabadon hagyják a tervezési munkálatok miatt, majd építési háló kerül az épületre.

Már leszerelték az 1968-ban készült fémborítást Fotó: Kurucz Árpád

– Az épület kiürítése már elkezdődött, vannak olyan területek, ahol már folyik a bontás. A munka második fázisa pedig – az épület egyéb homlokzatainak és teljes területének gépészeti és építészeti felújítása – várhatóan a jövő év első negyedévében kezdődik – magyarázta az ügyvezető. Ismertetése szerint a munkálatokkal párhuzamosan folyik az új bérlői koncepció kidolgozása is, vendéglátóhelyeket, irodai szárnyat is terveznek az épületbe.

A Corvin Áruház rekonstrukciójával párhuzamosan a Blaha Lujza tér és környéke is megújul. Tarlós István főpolgármester március végi sajtótájékoztatóján közölte: a fővárosi költségvetésben 1,8 milliárd forintot különítettek el a VIII. kerületi kereskedelmi és közlekedési csomópont rekonstrukciójára, várhatóan még ebben az évben elvégzik a tervezési feladatokat, a jövő év elején pedig megkezdik a felújítást.

Képtalálat a következőre: „corvin áruház”

magyaridok.hu
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó