Feltárul a Corvin Áruház békebeli homlokzata
2018. május 25. 14:53

Napokon belül végleg eltűnik a Corvin Áruház patinás homlokzatát borító külső alumíniumborítás. A józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete február 22-i ülésén döntött arról, hogy a múlt év végi kormányhatározatban megítélt 300 millió forint támogatást az áruház műemléki homlokzatának felújítására fordítja. Szerdán ennek első lépéseként az 1968-ban felszerelt fémborítást kezdték el bontani.

Az első elemeket az épület tulajdonosa és Sára Botond, a kerület jelenlegi alpolgármestere, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje közösen szedte le az épületről. A július 8-i időközi polgármester-választáson induló Sára Botond történelmi pillanatnak nevezte, hogy Budapest egyik, a szocializmusban a felújítás helyett szándékosan elcsúfított, egykor elegáns épülete újra méltó külsőt kap.

A homlokzat helyreállítása mellett az épület tulajdonosa magánberuházással a tető, a gépészeti és elektromos rendszer, a liftek és a tűzvédelmi rendszer felújítását is elvégzi, s ezzel kívül-belül megújul az 1926-ban megnyílt nagyáruház. Kovácsné Szentes Gyöngyi ügyvezető igazgató a kerületi lapnak úgy nyilatkozott: körülbelül öt nap alatt eltávolítják a fémburkolatot, ezután néhány napig szabadon hagyják a tervezési munkálatok miatt, majd építési háló kerül az épületre.

Már leszerelték az 1968-ban készült fémborítást Fotó: Kurucz Árpád

– Az épület kiürítése már elkezdődött, vannak olyan területek, ahol már folyik a bontás. A munka második fázisa pedig – az épület egyéb homlokzatainak és teljes területének gépészeti és építészeti felújítása – várhatóan a jövő év első negyedévében kezdődik – magyarázta az ügyvezető. Ismertetése szerint a munkálatokkal párhuzamosan folyik az új bérlői koncepció kidolgozása is, vendéglátóhelyeket, irodai szárnyat is terveznek az épületbe.

A Corvin Áruház rekonstrukciójával párhuzamosan a Blaha Lujza tér és környéke is megújul. Tarlós István főpolgármester március végi sajtótájékoztatóján közölte: a fővárosi költségvetésben 1,8 milliárd forintot különítettek el a VIII. kerületi kereskedelmi és közlekedési csomópont rekonstrukciójára, várhatóan még ebben az évben elvégzik a tervezési feladatokat, a jövő év elején pedig megkezdik a felújítást.

Képtalálat a következőre: „corvin áruház”

magyaridok.hu
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Korszakos győzelmet arattunk
  Korszakos és rekordgyőzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor vasárnap este. "Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első" - ígérte a miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.
 • Az összes megyében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP
  Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1 aktuális csatorna választási műsorában.
 • Semjén Zsolt: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország
  Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban.
MTI Hírfelhasználó