Amerikai delegáció utazott Phenjanba
2018. május 27. 21:04

Amerikai delegáció utazott vasárnap Phenjanba Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető esetleges csúcstalálkozójának előkészítésére.

A The Washington Post című lap értesülései szerint a háromtagú küldöttség már meg is érkezett Észak-Koreába.A delegáció tagja Allison Hooker, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági tanácsának Koreával foglalkozó szakértője, Szung Kim, az Egyesült Államok Fülöp-szigeteken akkreditált nagykövete és a Pentagon (védelmi minisztérium) egyik tisztségviselője, valamint Randall Shriver, aki korábban részt vett az Észak-Koreával folytatott nukleáris tárgyalásokon.

A diplomaták várhatóan hétfőn tárgyalnak Cso Szon Huival, az észak-koreai külügyi tárca egyik miniszterhelyettesével.

A Fehér Ház nem adott ki közleményt és szóvivője nem is kommentálta a küldöttségről szóló sajtóinformációkat. Elemzők szerint azonban a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozó megtartásának esélyei növekedtek.

James Clapper, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) korábbi igazgatója - aki egyébként Donald Trump fáradhatatlan bírálója - például a CNN hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, egyetért Trump politikájával, azzal, hogy levélben lemondta a csúcstalálkozót, de késznek is mutatkozott a megtartására, ahogyan fogalmazott: "van annak értelme, hogy messzire ment, megszorította és megfacsarta". Clapper szerint fontos lenne a csúcstalálkozó megtartása.

Mun Dzse In dél-koreai elnök szombaton váratlanul találkozót tartott Kim Dzsong Unnal, majd bejelentette, hogy egyetértettek abban, a csúcstalálkozót meg kell tartani. Donald Trump elnök ezt követően - szintén szombaton - újságíróknak azt nyilatkozta, a tervezett csúcstalálkozó időpontja és helyszíne nem változott.

MTI
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó