Feljelentette a magyar kormányt az OBT
2018. június 2. 23:10

Az Országos Bírói Tanács (OBT) feljelentette a magyar kormányt az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatánál a közigazgatási bíróságok átszervezése miatt. Érdemes megjegyezni: az OBT az a szervezet, amiről néhány napja két tucat bírósági vezető nyilatkozott úgy, hogy tagjainak eddigi tevékenysége nem szolgálja a magyar bírói kar érdekeit, s veszélyezteti a bírósági szervezet jövőjét.

Miután az Országos Bírói Tanács (OBT) vezetői elveszítették a törvényszéki és ítélőtáblai elnökök, vagyis a magyar bírói kar legtekintélyesebb tagjainak bizalmát, a testület külföldi szövetséges után nézett, és hadat üzent a kormánynak a közigazgatási bíróságok rendszerét érintő tervei miatt – derült ki a New York Times tegnap közölt összeállításából.

A tudósítás szerint a Hilbert Edit és Darák Péter, a Fidesz-KDNP-t egy országgyűlési mandátummal megrövidítő Kúria elnökének irányítása alatt álló OBT az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatának (ENCJ) beavatkozását kérte, mondván Orbán Viktor a keresztény-konzervatív pártszövetség érdekeit szolgáló, voltaképpen tehát egy pártbíróság felállítását tervezi.

Ezzel az OBT beállt az ellenzék és a Soros György bőkezű támogatását élvező nem-kormányzati szervek kórusába, amely kezdetektől fogva ellenzi a magyar igazságügyi hagyományokon nyugvó független közigazgatási bírósági rendszer feltámasztását. Bár azzal riogatnak, hogy a szervezetet majd bizonyosan fideszes bírókkal és közigazgatási szakemberekkel töltik fel, érdemes megjegyezni, hogy az ítélkezési gyakorlatban elfogultságot eddig csak a balliberálisok irányában tapasztalhattunk.

Emlékezetes például, hogy az őszödi beszéd 2006-os nyilvánosságra kerülését követő tüntetéshullám résztvevőit számtalan esetben koncepciós perekben ítélték el olyan bírók, mint Vasvári Csaba, aki most az ellenzéki sajtó által sztárolt OBT egyik tagja. Fentebb utaltunk arra is, hogy a Kúria miatt eggyel kevesebb kormánypárti képviselő ül most az országgyűlésben. A legfelsőbb bírósági fórumnak egy a levélszavazatok érvényessége körül kialakult vitában kellett döntenie.

Az ügyben eljáró tanács különös kérdést intézett a választási irodához: azután érdeklődtek, hogy kifejezetten a Fidesz-KDNP mandátumszámára milyen hatása lenne annak, ha érvénytelenítik az előttük lévő voksokat. Mikor kiderült, hogy a határozaton egy képviselői hely sorsa áll vagy bukik, a Kúria az érvénytelenítés mellett döntött.

Az Alkotmánybíróság később úgy ítélte meg ezt a lépést, hogy az elfogultság látszatát kelti. Az OBT egyébként a választási kampány hajrájában kezdte különösen támadni az Orbán kormány által 2011-ben felállított Országos Bírósági Hivatal elnökét, akiről ennek nyomán az ellenzéki lapok sosem mulasztották el megjegyezni, hogy Szájer József fideszes EP-képviselő felesége.

A testületnek emiatt több tagja lemondott, azóta vélhetően működése törvénytelen, mivel az ide vágó törvény pontosan meghatározza, hogy az egyes igazgatási szinteket hány főnek kell képviselnie. Az OBT maradék tagsága folytatta magányos harcát az OBH és a kormány ellen.

Ezzel egyelőre azt sikerült elérniük, hogy az ország bírósági vezetői május 29-én kiadtak egy nyílt levelet, amiben azt írják: az OBT tagjainak eddigi tevékenysége nem szolgálja a magyar bírói kar érdekeit, s ezért felszólították őket, hogy „ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét”.

magyaridok.hu
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Szögek Európa koporsójában
  Ha a migránskultusz és a genderideológia túldimenzionálásához még az Európai Egyesült Államok fantomja is társul, akkor ez azt jelenti, hogy e koporsónak lecsapjuk a fedelét is.
 • Negyedik EP-győzelmére készül a Fidesz–KDNP-szövetség
  A Fidesz európai parlamenti (EP-) listájáról többen újrázhatnak — egyesek nem is először — most vasárnap, mint ahány helyet összesen az ellenzéki pártok szerezhetnek a számukra legjobb forgatókönyvek szerint. A felmérések szerint a Fidesz—KDNP 13-14 mandátumot is elérhet, míg a DK kettő és a Momentum egy helye győzelemmel érhet fel a két kis párt számára. A vasárnapi EP-választás az MSZP és a Jobbik visszaszorulását, az LMP és a Párbeszéd kiesését hozhatja el.
MTI Hírfelhasználó