Róma újra akarja tárgyalni az európai migrációs dossziét
2018. június 3. 21:14

Szicília nem válhat Európa menekülttáborává, európai válasz kell a migrációs helyzet megoldására - mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter a szicíliai Pozzallóban működő regisztrációs központban vasárnap, ahol bejelentette, hogy az új római kormány újra akarja tárgyalni az európai migrációs dossziét.

Matteo Salvini szicíliai látogatásának első állomása Catania városa volt, ahol megismételte, hogy Olaszországnak az eddig a bevándorlók befogadására költött költségvetési forrásokat inkább ugyanezek kiutasítására kell fordítani. Több kiutasítási központ kell az illegális bevándorlók eltávolítására - mondta. Emlékeztetett, hogy jelenleg Olaszországban kerül a legtöbbe a migránsok ellátása, és itt tart a leghosszabb ideig a menedékkérelmek elbírálása is.

Ha az olasz állam csökkenti a támogatás mértékét, meglátjuk, hányan akarják továbbra is ellátni ezeket az embereket - jelentette ki mindenekelőtt a bevándorlókat segítő szervezetekre utalva.    

A Liga politikusa hangsúlyozta, hogy nem "keményvonalas politikát, hanem a józan észt" kívánja követni az olaszországi migrációs helyzet megoldásában. Hozzátette, nem fogja tétlenül nézni, hogy "egymás után kössenek ki" az olaszországi partokon. Megjegyezte, hogy a Földközi-tenger valóban az itt átkelők temetőjévé vált, de az "egyetlen módja az emberéletek mentésének az, hogy kevesebben induljanak, és többeket szállítsunk vissza a hazájukba".

Matteo Salvini a Pozzallóban található regisztrációs központban az ott dolgozó hatósági személyekkel és önkéntesekkel találkozott. Újságírók nem léphettek be. A hot spot kijáratánál rögtönzött sajtótájékoztatón Salvini kijelentette: csökkenteni kell az érkezéseket, növelni a kiutasításokat.  A nyugat-szicíliai Pozzallót terheli jelenleg a legnagyobb migrációs nyomás: a lampedusai központ márciusi bezárása óta Szicília két hot spotja teljesen megtelt.

Salvini elismerte, hogy a helyzetet nem lehet "negyedóra alatt megoldani, de jelzéseket máris lehet adni" eltávolítva azokat, akik olyan országokból érkeznek, ahol nincsen "háború, pestis vagy éhínség". Példaként Tunéziát említette, amelynek Olaszországgal kétoldalú megállapodása van az olasz hatóságoktól kiutasított tunéziai állampolgárok visszafogadására, mégsem tesz ennek eleget. Megjegyezte, hogy Tunézia bűnözőket "exportál" Olaszországba.

"A bevándorlóknak el sem kell indulniuk, azon fogok dolgozni az afrikai országokkal, hogy korlátozzam az indulásokat (...) ezeket az embereket a hazájukban kell marasztalni" - mondta Matteo Salvini.

Matteo Salvini kijelentette, a migrációs helyzet megoldására európai válasz kell, "Merkelnek a szavakról át kell térnie a tettekre". Hozzátette, újra akarja tárgyalni az EU-val Olaszország migrációs "pozícióit", mivel eddig Németország és Franciaország megakadályozta, hogy Olaszország saját nemzeti érdekeit védje. Bejelentette, hogy kedden az EU belügyminiszteri csúcstalálkozóján Olaszország nemet mond a menedékkérelmeket szabályozó dublini egyezmény reformjára és az EU tervezte új menedékpolitikára. Újra kell tárgyalni az európai migrációs dossziét - mondta Matteo Salvini.

MTI
Címkék:
  • Videó mint politikai csapásmérés
    Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
MTI Hírfelhasználó